Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in çözüm sürecine ilişkin “Yol haritasını bilmiyoruz. Basından okuyoruz. Kırmızı çizgiler aşındırılırsa gereğini yapacağımızı söyledik, gerektiğinde yine söyleriz” açıklamasına, sürecin aktörlerinden olan HDP kanadından yanıt geldi.

Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre, İmralı heyetinde yer alan ve hükümetle çözüm sürecini yürüten isimlerden HDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan, “Sürecin muhataplarından bir tanesi de Genelkurmay’dır. Genelkurmay’ın da yol haritasını görmeye hakkı vardır. Biz de yol haritasını görmedik” dedi.

Pervin Buldan, yol haritasının henüz olgunlaştırılmadığı için muhataplarıyla paylaşlaşılmadığını söyledi. İki gün önce (dün itibariyle) yetkililerle bir görüşme yaptıklarını belirten Buldan, önümüzdeki hafta bu konuda bir paylaşım olacağını, yol haritasına ilişkin çalışmaların başlayacağını söyledi.

‘İÇERİĞİNİ YENİ TOPLANTIDA ÖĞRENECEĞİZ’

Bu konuda kendi görüşlerini de ifade edeceklerini dile getiren Buldan, “İçeriğini bu toplantıda öğreneceğiz. Yol haritası tamamlandığında muhatapları ile paylaşılacak. Hem Kandil hem de Sayın Öcalan... Onların da görmesi ve bunu kabul etmesi gerekiyor” dedi.

Yol haritasının muhataplarından birinin de Genelkurmay olduğuna işaret eden Buldan, “Biz de de yol haritasını görmedik. Genelkurmay’ın da bunu görme hakkı vardır. Genelkurmay’ın çözüm sürecinin arkasında bir tavır sergilediğini biliyoruz. Bu nedenle onlarla da paylaşılması gerekiyor” ifadesini kullandı.

KIRMIZI ÇİZGİ ELEŞTİRİSİ                 

Necdet Özel’in “kırmızı çizgi” açıklamasını eleştiren Buldan, “Herkesin kırmızı çizgisi vardır. Ancak Genelkurmay’ın bu tür klişe lafları artık bırakması gerekiyor. Çünkü bizim de kırmızı çizgilerimiz var. Bir yol haritasını görelim. Tartışma ondan sonra görülür. Süreci etkileyecek söylem ve tavırlardan uzak durulmalı” dedi.

Buldan, devlet heyetinin Kandil’le direkt görüşme yapması gerektiğini belirterek, “Bu önemli bir şey. Devlet heyetiyle Sayın Öcalan nasıl görüşüyorsa, Kandil ile de aynı görüşmeler yapılması faydalı olur. Zaten Kandil de kapımız herkese açıktır diye bir açıklama yaptı. Bu sürecin ilerlemesi açısından önemli” diye konuştu.