Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin'in Rus SU-24 tipi savaş uçağının düşürülmesinden birkaç gün önce görüştüklerini ve Türkiye'nin Cerablus'a askeri operasyon yapması konusunda anlaştıklarını iddia etti.

BirGün’ün haberine göre, Perinçek, partisinin İstanbul İl Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, görüşmeyi Putin'in karargahından öğrendiklerini ve Türk Hükümet kaynaklarına da doğrulattıklarını iddia ederek, Rus uçağının düşürülmesinin, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki Cerablus bölgesine yapmayı planladığı askeri operasyonu engellediğini belirtti.

Perinçek, iddia ettiği görüşmeyle ilgili olarak şunları söyledi:

"24 Kasım günü Türk F-16 uçakları SU-24 Rus uçağını düşürmüşlerdi. Bu olaydan birkaç gün önce Putin ile Tayyip Erdoğan arasında bir görüşme gerçekleşiyor. Bu görüşmede Türkiye Cumhurbaşkanı, Rusya Devlet Başkanı Putin'e, Türkiye'nin askeri birliklerinin Suriye'nin kuzeyinde Cerablus bölgesinde bir harekât yapması durumunda tutumlarının ne olacağını soruyor.

“ Putin de bunu görmezden geleceklerini, herhangi bir şekilde askeri bir eylemde bulunmayacaklarını, ama ekranların önünde Suriye'nin toprak bütünlüğünü savunacaklarını belirtiyor. Böylece, Türkiye'nin Amerika ve İsrail tarafından Suriye'nin kuzeyinde kurulmakta olan 'Kürt Koridoru' diye anılan, aslında

“Amerika-İsrail koridorunu askeri bir harekâtla kesmesi, bölmesi, parçalaması, ortadan kaldırması ve orada bir güvenlik alanı oluşturması, aynı zamanda Suriye'nin de toprak bütünlüğüne hizmette bulunacak bir askeri eylemde bulunması koşulları yaratılmış oluyor. Böylece Amerika ve İsrail'in ortak Kürdistan planının, Türkiye, Rusya ve bölge ülkelerinin işbirliğiyle bozulması koşulları yaratılıyor".

‘UÇAĞIN DÜŞÜRÜLMESİ PLANI BOZDU’

Rus savaş uçağının düşürülmesiyle planın bozulduğunu savunan Perinçek, şöyle devam etti:

"Bütün hazırlıklar Genelkurmay'da tamamlanmış. Bunu hükümet kaynaklarından aldığımız bilgileri dayanarak söylüyoruz. Planlar gözden geçirilmiş, bütün gerekli incelemeler yapılmış ve bir anlamda harekât için düğmeye basılmak üzere.

“Akşam da Rusya'nın Dışişleri Bakanı Türkiye'ye gelecek. Böyle bir kritik günde, Rusya'nın savaş uçağı Türkiye Hava Kuvvetleri tarafından düşürüldü. Bugün bakıyoruz, Hükümet, 'Fırat'ın batısına PYD geçemez' şeklinde bir takım açıklamalarda bulunuyor; fakat Türk Ordusu Fırat'ın batısına geçen PYD güçlerine karşı herhangi bir müdahale gerçekleştiremiyor. Çünkü bölgede Rusya'nın askeri güçleri var."

Putin'in 'Sırtımızdan bıçaklandık' açıklamasını da bu yüzden yaptığını iddia eden Doğu Perinçek, "Putin 'Sırtımızdan hançerlendik' dedi. Bunu da Rus kaynaklarına dayanarak belirtiyoruz. Bu ifade doğrudan doğruya o anlaşmaya yapılan ihanetle ilgili bir tespit" şeklinde konuştu.

Rus yetkililerden edindikleri bu bilgileri Türkiye'de Hükümet kaynaklarına da doğrulattıklarını ifade eden Perinçek, "En üst düzeyde Davutoğlu Hükümeti tarafından doğrulanmıştır. Bunu araştırırsanız, size evet diyeceklerdir. Hem Putin'in karargahı bize bu bilgileri verdi hem de biz bunu Türkiye Hükümeti kaynaklarından da araştırdık" dedi.