HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, TBMM Plan Bütçe Komisyonunda Meclis bütçesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Konuşmasından önce Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın hükümet sırasına oturmasına itiraz eden Paylan, İsmail Kahraman’a hitaben, “siz AKP’li değilsiniz. Bu Meclisin, bütün partilerinin ve yasama organının başkanısınız” dedi.  Paylan’ın itirazı üzerine komisyon görevlileri çözümü “hükümet” yazılı tabelayı kapatmakta buldu. 

Paylan’ın söz konusu toplantıda Meclis bütçesine ilişkin değerlendirmeleri ve Meclis Başkanına yönelttiği sorularsa şöyleydi: 

“Kuvvetler ayrılığı” diyorsak Meclis Başkanının hükümet sırasında oturmaması gerekir. Meclis Başkanı bu Meclis'in, bütün partilerin ve yasama organının Başkanıdır. 

TEK TİP BIYIK DEVLETİ

Dikkat çeken bir nokta daha var. Komisyonda yalnızca erkekleri görüyorsunuz. “Devlet” dediğiniz, erkek devlet. Ayrıca iki yıldır gördüğüm bir gelişme var; devleti gittikçe tek tip bıyık devleti olmaya başladı. Beka bekleyen sanki o tip bıyık bırakmak zorunda hissediyor. Bakın, iki yıl önceki fotoğrafı koyalım, burada bıyıklı oranı yüzde 5’te, yüzde 10’da kalırdı şimdi yüzde 90, yüzde 95’e çıkmış durumda. Kuvvetler tek elde birleşiyor ve orada da tek bir tip oluşuyor. Yani beka bekliyorsan o tipe uygun olman lazım. Bu, kuvvetlerin birleşmesinin bir sembolü olarak görülüyordu.

MECLİS ÜYELERİNİN İTİBARINI KORUMAK İÇİN HİÇBİR ŞEY YAPAMADINIZ 

Sayın Başkan, siz Meclis'in her üyesinin hakkını, hukukunu korumakla mükellefsiniz. Ama maalesef, bir AKP’li gibi davranıyorsunuz. Yani yürütme ve yargı bazı kararlar alıyor. Buna karşı, Meclis üyelerinin itibarını korumak için iki yıldır neredeyse hiçbir şey yapmadınız. Benim ömrümde gördüğüm en taraflı, en sansürcü, en antidemokratik Meclis Başkanı oldunuz. 

TERAZİ YÜRÜTMEYE KAÇTI

Bir kanun teklifi gönderiyoruz. “Kötü muamele iddiaları” ifadesi geçiyor içinde. “Karalayıcı bir dil kullanıyorsunuz” diye geri gönderiyorsunuz. Soru önergeleri gönderiyoruz. 3 binden fazla soru önergesine cevap verilmedi.  Ayrıca beklemede olanlar var, keyfe keder, kalitesiz cevaplar var. Bununla ilgili “Ey yürütme, böyle yapamazsın. Benim vekilimin verdiği soruya doğru düzgün cevap ver” demediniz. Siz yürütmeyi dengelemek ve denetlemekle sorumlu bir gücün başkanısınız. Ona göre hareket etmelisiniz. Ama terazi kaçtı, terazi yürütmeye kaçtı.

Dokunulmazlıkların kaldırılması sonrası Meclis’e darbeler yapıldı, bu milletin iradeleri rehin alındı, tutuklandı. FETÖ’cülerin hazırladığı iddianamelerle verilen mahkûmiyetlerle milletvekilliği düşürüldü. Tutuklu milletvekilleri hakkı, hukukuyla ilgili size taleplerde bulundular. “Ben yasama görevimi yerine getiremiyorum” dediler. Hiçbir şey yapmadınız, hiçbir açıklamada bulunmadınız. 

DİĞER LİDERLERE NEDEN UYGULANMIYOR? 

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan Meclisimize geliyor salı günleri grup toplantıları için. O bir siyasi partinin genel başkanıdır buraya geldiğinde. Fakat belli zamanlarda Cumhurbaşkanı olarak da gelebiliyor. Farklı şapkaları var ama siz onu hep Cumhurbaşkanı protokolü olarak karşılıyorsunuz. Şeref kapısından kendisini halılar dizerek alıyorsunuz, etrafına bantlar çekiyorsunuz, orada bir izdiham oluyor. Diğer siyasi partilerin genel başkanına bu protokolü uygulamıyorsunuz. Bu bir ayrımcılık değil midir? 

UMARIM YENİ DÖNEMDE ADAY OLMAZSINIZ 

Meclis'in itibarı bir bütündür, iktidarıyla muhalefetiyle bir bütündür. Siz bugün muhalefete yapılıyor diye gözlerinizi kapatabilirsiniz ama Meclis'in itibarı bu tip adımlarla tarumar ediliyor. Hayatımda gördüğüm en antidemokratik Meclis Başkanı oldunuz. Umarım yeni dönemde aday olmazsınız çünkü daha demokratik bir Meclis Başkanını bu Meclis gerçekten hak ediyor. 

KAYNAK: Demokrat Haber