Referandumda, eğitimli ve genç kitlenin ağırlıklı olarak tercihini ‘Hayır’dan yana kullandığı, kırsal kesim ve ilkokul mezunu kesimde ise ‘Evet’in oranının yüzde 70’lere çıktığı tespit edildi.

16 Nisan anayasa değişikliği referandumunun ardından CNN TÜRK için hazırlanan Ipsos Seçmen Anketi açıklandı.

Araştırmaya göre, AK Parti seçmeninin yüzde 90’ı, CHP seçmeninin yüzde 5’i, MHP seçmeninin yüzde 27’si ve HDP seçmeninin yüzde 9’u referandumda “evet” oyu kullandı. Evet diyen seçmenin yüzde 86’sı, ‘Hayır’ diyenlerin ise yüzde 88’inin kararı kampanya sürecinin başından bu yana aynıydı.

Evet diyen seçmenin yüzde 77’si sürecin adil olduğunu düşünürken, hayır diyenlerin yüzde 87’si sürecin adil olmadığını düşünüyor. Evet diyen seçmenin yüzde 88’i ülkenin geleceğinin ‘daha iyi’ olacağını söylerken, hayır diyenlerin yüzde 59’u ülke geleceğinin ‘daha kötü’ olacağına inanıyor.

EĞİTİM DURUMUNA GÖRE TERCİH 'HAYIR'DAN YANA

İlk kez oy veren seçmenin de yüzde 58’i de ‘Hayır’ oyu kullandı.

İlkokul mezunu ya da eğitimsiz seçmende ‘Evet’ oranı yüzde 70, ortaokul mezunlarında yüzde 57, lise mezunlarında yüzde 42, üniversite mezunlarında yüzde 39 olarak tespit edildi.

ŞEHİR VE KIRSALDAKİ SONUÇ

İl ve ilçe merkezlerinde ‘Hayır’ oranı yüzde 51, ‘Evet’ ise yüzde 48 olarak ölçüldü. Belde ve köylerde ise ‘Evet’ oranı yüzde 62’ye çıkarken, ‘Hayır’ yüzde 38’de kaldı.

Kadın seçmende ‘Evet’ ve ‘Hayır’ oyları eşit gözükürken, erkek seçmende yüzde 53’le ‘Evet’ önde.

‘Evet’ diyenlerin yüzde 91’i, ‘Hayır’ diyenlerin ise yüzde 78’i kararlarında en etkili liderin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan olduğunu söyledi.