Başbakan tarafından 30 Eylül'de açıklanacak demokratikleşme paketiyle, Türk Harfleri Yasası'nın değiştirilerek x,w,q harflerinin kullanılmasına izin verilmesi gündemde.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 30 Eylül'de açıklayacağı demokratikleşme paketinden x,w,q devrimi çıktı.

1928 yılında kabul edilen Türk Harfleri Yasası'nın değiştirilmesi ve 29 harfin yanında Kürtçede geçerli olan x,w,q harflerinin kullanılmasına izin verilmesi gündemde. Uzun süredir çalışmaları devam eden ve Başbakan Erdoğan'ın son sözü söyleyeceği demokratikleşme paketinde yer alan üç önemli detay daha ortaya çıktı.

Üç önemli düzenlemeden ilki x, w, q harfleri ile ilgili. Özellikle internetin vatandaşların hayatına girmesi ile birlikte bu üç harf de sık kullanılmaya başladı. Kürt alfabesinde de yer alan harfler nedeniyle birçok sıkıntı yaşandı.

Kürt kökenli vatandaşlar çocuklarının isimlerini nüfusa bu harfler nedeniyle yazdıramadı. Arka arkaya alınan kararlar ile sorun belli bir yere kadar aşıldı. Kürtçe seçmeli dersin yanında Kürtçe özel eğitime izin verilmesi ile birlikte üç harfle ilgili yine sorun yaşanacak. Çünkü 1928 yılında çıkartılan ve devrim kanunları arasında yer alan Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun, Türkçe alfabeyi 29 harfle sınırlıyor ve bunların dışında harf kullanılmasına kapıları kapatıyor.

Yasanın maddelerinden biri de "Bütün mekteplerin Türkçe yapılan tedrisatında Türk harfleri kullanılır" hükmünü içeriyor. Paket kapsamında bu yasada değişikliğe gidilmesi planlanıyor. Yapılacak düzenleme ile Türkçe Alfabe 29 harf olarak kalacak. Bunun yanında x, w, q'nun kullanılmasına ilişkin engeller de kaldırılacak. Üç harf hayatın her alanında rahatça kullanılabilecek. Bu değişiklik özellikle Kürtçe özel eğitimde sıkıntı yaşanmaması için yapılacak. Vatandaşlar, Kürtçe isimleri, köy adlarını da herhangi bir engelleme olmadan kullanma olanağı bulunacak.

AZINLIK OKULUNDA 'AND' YOK

"Türküm, doğruyum" diye başlayan ve okullarda okutulan "Andımız" da pakette kapsamında değiştirilecek. Gayrimüslim vatandaşların devam ettiği azınlık okullarında okutulmayacak. Diğer eğitim kurumlarında ise şimdilik uygulama devam edecek. Bir şekilde yurtdışına yaşayan Türkiye kökenli gayrimüslimlere vatandaşlık verilmesi de paket kapsamında değerlendiriyor. (Sabah)