PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın çağrısı üzerine Türkiye'ye yönelik silahlı mücadeleyi bitirme kongresi toparlamaya hazırlanan PKK'nin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın son dönemlerde Dolmabahçe Mutabakatını yok sayan, "Kürt sorunu yoktur, bunu söylemek ayrımcılık, bölücülüktür" sözlerinden sonra, bu hazırlıklardan vazgeçtiği savunuldu.

İddiayı Özgür Gündem gazetesi yazarlarından Muzaffer Ayata ortaya attı. 20 yıla yakın PKK davasından cezaevinde kalan ve çıktıktan sonra da Türkiye'de siyasi çalışma imkanı bulamadığı için Avrupa'ya sürgüne giden Ayata, gazetede bugün kaleme aldığı "PKK Kongresi ve Erdoğan" başlıklı yazısında, PKK'nin silahsızlanma kongresi toparlanmaya hazırlandığını ancak Erdoğan'ın son dönemlerde yaptığı çıkışlardan sonra bu hazırlıklardan vazgeçtiğini öne sürdü.

Ayata yazısında, PKK'nin Öcalan'ın özellikle 21 Mart tarihinde yaptığı açıklamayı dikkate alarak "Silahsızlanma kongreyi" toplama kararı aldığını ve bu yönlü hazırlıklara başladığını, ancak Erdoğan'ın 20 Mart'tan başlayarak sonrasında istikrarlı bir şekilde dile getirdiği, "Kürt sorunu yoktur, Dolmabahçe mutabakatına karşıyım, ortada masa falan yok, iki taraf demek ülkeyi yok eder" şeklindeki çıkışlarının PKK yönetimini yeni bir değerlendirme yapmaya ittiğini belirtti.

Ayata, PKK yönetiminin yaptığı yeni değerlendirmede bu yönlü hazırlıklardan vazgeçilmesinin kararlaştırıldığını dile getirdi.

Ayata, Erdoğan'ın yaptığı açıklamalar kadar AKP yönetiminin PKK Lideri Abdullah Öcalan'ı yeni bir tecride almasının, PKK'nin aldığı bu kararda etkili ve sorumlu olduğunu belirterek, "Barış ve demokrasiden yana güçlerin bilmesi gerekir ki, Erdoğan PKK'nin kongre toplamasını direkt engellemiştir" değerlendirmesinde bulundu.

Ayata'nın yazısının tamamı için tıklayınız.