KDP ile PYD arasında son günlerde tırmanan gerginlikte arabuluculuk yapacakları belirtilen Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve Bağımsız milletvekili Leyla Zana, Federal Kürdistan Bölgesi'nin başkenti Hewler'e (Erbil) geldi.

Bölgedeki temaslarının birkaç gün süreceğini söyleyen Baydemir, BDP Hewler temsilciliğinde yaptığı açıklamada "Görüşmelere naçizane katkı sunmaya geldik" dedi.

PYD Eşbaşkanı Salih Müslim'in Federal Kürdistan Bölgesi'ne kabul edilmemesiyle PYD ile KDP arasında başlayan ve karşılıklı açıklamalarla tırmanan gerginliği ortadan kaldırmak ve Kürt siyasi çevrelerini yeniden bir araya getirmek için devreye giren Diyarbakır bağımsız milletvekili Leyla Zana ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye başkanı Osman Baydemir Hewler'e geldi. BDP Hewler temsilciliğini ziyaret eden Zana ve Baydemir, burada yaptıkları açıklamada konuyla ilgili olarak yapacakları temasların birkaç gün süreceğini ve ilgili siyasi çevrelerin bir araya geleceklerine inandıklarını söyledi.

BAYDEMİR: BİZİMKİ MÜTEVAZI BİR KATKI ÇABASIDIR

Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani'yi ziyaret edeceklerini ve bölgedeki görüşmelerinin birkaç gün devam edeceğini söyleyen BDP Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Federal Kürdistan Bölgesi’ne geliş amaçlarının Kürt halkının ittifakına destek vermek olduğunu belirtti.

Ortadoğu barışının Kürt halkının özgürlüğü ve barışından geçtiğine işaret eden Baydemir, "Ortadoğu coğrafyasının şiddetle barışa ihtiyacı var. Ortadoğu coğrafyasının barışa ulaşabilmesi içinde Kürt halkının özgürleşmesine ihtiyacı var. Kürt halkı özgürleşmeden, haklarına kavuşmadan Ortadoğu'ya da barış gelemeyecek. Kürt halkının özgürleşebilmesinin en önemli alt yapısı kendi arasında ittifak kurmasıdır. Görüşler, fikirler farklı olabilir ama ortak paydalarda buluşulmalıdır. Biz de Kürt halkının naçizane evlatları olarak Kürt siyasetçileri arasında ortak paydalarda buluşma çabasına gücümüz oranında katkı sunmaya geldik. Bu hem sayın başkan Mesut Barzani hem de sayın başkan Salih Müslim açısından hem de diğer Kürt partilerimiz açısından geçerlidir. Bizimki mütevazı katkı çabasıdır" dedi.

'TARAFLAR ANLAŞMASI ÇERÇEVESİNDE BİR ARAYA GELMEK İSTİYORLAR'

Kürt siyasi çevreleri arasında sorunların olabileceğini ve bu sorunlarında çözülebileceğine inandığını belirten Bağımsız milletvekili Leyla Zana, tüm tarafların Hewler anlaşması çerçevesinde bir araya gelmek istediklerinin altını çizdi.

Zana devamla şöyle konuştu; "Biz yüz-iki yüz yıldır Kürtleri yok sayanlara elimizi uzatıyoruz. En büyük ayıp Kürtlerin birbirine sırtını dönmesidir. Tüm taraflar Hewler anlaşması çerçevesinde toplanmaya hazırlar. Biz de Kürt halkının iki temsilcisi olarak bu mutluluğu onlarla paylaşmak istedik. Çok yakında toplantı olacağını ve siyasi tarafların bir araya geleceğini umuyor ve inanıyorum." 

CENEVRE-2 KONFERANSI İÇİN ORTAK DELEGASYON

Baydemir ve Zana, Barış ve Demokrasi Partisi'nin(BDP) Erbil'deki temsilciliğini ziyaret etti. Burada bir süre, BDP'li yetkililerle görüşen Baydemir ve Zana, çıkışta açıklamalarda bulundular.

Osman Baydemir, yaptığı konuşmada, "Sayın Mesut Barzani'nin desteği ile Erbil'de çok kısa bir zaman içerisinde bir toplantı yapılması bekleniyor. Toplantıdan çok ümitliyiz ve bir deklarasyonun yayınlanmasını istiyoruz. Yayınlanacak ortak deklarasyonun Rojava'daki (Suriye'nin Kuzeyi) tüm Kürt partilerinin görüş ve fikirlerini kapsayacak bir şekilde hazırlanması bekleniyor. Suriye'deki Kürt partileri, bu deklarasyona sadık kalarak Cenevre-2'ye katılacak" dedi.

"Ümit ediyorum ki yayınlanacak deklarasyon Kürtlerin ittifakına zemin oluşturacak" diyen Baydemir, Kürt halkının, her şeyden önce birliğe ihtiyacı olduğunu ve bunun için ellerinde ne geliyorsa yapmaya çalıştıklarını ifade etti.

Baydemir, bir gazetecinin, "Suriye'deki Kürt partilerin birlikte Cenevre-2 Konferansı'na katılıp katılmayacağı" sorunu üzerine, "Tüm ümitlerimiz bu yönde. Kürtler birbirlerine mecburdur" diye konuştu.

Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana ise Kürtlerin tarihinde yaşanan olayları hatırlatarak, "Kürtlerin ders alması gereken birçok durum mevcuttur ve Kürtler ittifak yaptıkları sürece kazanmıştır ancak ittifak olmadığı zaman hep geride kalmışlardır" şeklinde konuştu.

Daha önce 21'inci yüzyılın Kürt'lerin yüzyılı olacağını dile getirdiğini hatırlatan Zana, "Yine söylüyorum, Kürtler'in barışı, Ortadoğu ve dünyada ezilen tüm halklara emsal olacaktır" ifadesini kullandı.

Zana, Kürtlerin kendi aralarında çözemeyeceği hiçbir sorunun olmadığını belirterek, "Kürtler, artık ne 1992'leri ne de 1996 yıllarını tekrar yaşayacak bir halk değil. Kürtlerin kendi aralarındaki diyaloğu geliştirmesi gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Leyla Zana söz konusu ittifakın sadece Kürt partileri arasında değil, tüm Kürt basın kuruluşları arasında olması gerektiğini savundu. Zana, PYD Başkanı Salih Müslim'in Erbil'e gelip gelmeyeceğine dair soruya ilişkin, "Ümitlerimiz bu yöndedir. Burası Salih Müslim'in de evidir. Neden gelmesin" cevabını verdi.

Erbil'de Mesut Barzani başkanlığında düzenlenmesi beklenen toplantıya Baydemir ve Zana'nın yanı sıra Suriye'deki diğer Kürt parti temsilcilerinin de katılacağı ifade edildi. (Yüksekova Güncel, Habertürk)