2017 Newroz’u için Diyarbakır’a gelen Avrupa heyeti ile yemek programında konuşan HDP Sözcüsü Osman Baydemir, Newroz etkinliklerinin sadece kutlamadan ibaret olmadığını ifade ederek, “Diyarbakır Newrozu sadece bir kutlama değildi, aynı zamanda zulüm ve baskı devrinin kapanacağının müjdecisiydi. Diyarbakır faşizme kış kış dedi” değerlendirmesinde bulundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Newroz kutlamaları için Diyarbakır’a gelen Avrupa heyeti ile yemek programında bir araya geldi.

GÖKKAN: AVRUPA HEYETİ HALKLARIN BİRLİKTELİĞİNİ HİSSETTİRDİ

dihaber'de yer alan habere göre, programda ilk olarak konuşan Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivisti Ayşe Gökkan, Avrupa heyetinin 2017 Newrozu’na halkların katılımını sağladığını ifade etti. Gökkan, “Devletli yapılar dinamikler kadar güçlü değildir. Avrupa heyetinin gelişi halkların birlikteliğini hissettirdi. Özellikle kadınlar ‘Jin jiyan azadî’ sloganıyla aktık ve mücadelemizi bu günlere birlikte taşıdık. Bu ruhla 8 Martlardan Newrozlara dünya halklarının özgürleşeceğine inanıyoruz. 21’inci yüzyıl devletsiz ve kadınların yüzyılı olacağına inanıyoruz” dedi ve Avrupa heyetine katılımlarından dolayı teşekkür etti.

BAYDEMİR: YÜZBİNLER ÖZGÜRLÜĞÜN MÜJDESİNİ VERDİ

HDP Sözcüsü Osman Baydemir ise HDP ve bileşenleri adına Avrupa heyetine şükranlarını sunarak, Kürt halkının Avrupa heyetinden ilham aldığını dile getirdi. Avrupa heyetini tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş, DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ve KHK ile kapatılan KJA dönem sözcüsü Ayla Akat Ata’nın karşılaması gerektiğini belirten Baydemir, “Bugün yüzbinler Diyarbakır Newrozu’nda onların özgürlüğünün müjdesini verdi” diye konuştu.

‘YÜZBİNLER ZULMÜ KABUL ETMEDİĞİNİ HAYKIRDI’

Diyarbakır Newrozu’nu değerlendiren Baydemir, şunları söyledi: “Newroz kutlamaları büyük emek ile gerçekleşti. Diyarbakır halkı ve yüzbinler en büyük teşekkürü hak etti. Diyarbakır Newrozu sadece bir kutlama değildi, aynı zamanda zulüm ve baskı devrinin kapanacağının müjdecisiydi. Yüzbinler zulmü kabul etmediğini haykırdı. Bugün Diyarbakır faşizme kış kış dedi. Diyarbakır özgürlüğü karşıladı. Yaşasın özgürlük, yaşasın dayanışmamız.”

Konuşmaların ardından Avrupa heyeti içerisinde yer alan kadınlar, DTK Eş Başkanı Leyla Güven, Ayşe Gökkan, HDP’li kadın milletvekilleri Dilek Öcalan ve Sibel Yiğitalp, DBP MYK üyesi Hacer Özdemir, DBP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Ruken Akça ve HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Gülşen Özer ile bir araya gelerek, kadın mücadelesi ve kadın milletvekilleri ile siyasetçilerin tutukluğu üzerine tartıştı.