Yerel seçimlerde yeniden aday olmayacağını belirten Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir, BDP’nin adayının kadın olacağını söyledi. Baydemir, HDP ile ilgili olarak "Kucaklaştırmayı sağlayacak ne kadar araç varsa tümünü değerlendirmemiz gerekiyor'' dedi.

İspanya'nın San Sebastian kentinde düzenlenen ''Yerelden barışı tesis etmek'' başlıklı uluslararası konferansa katılan Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir, aday olmayacağını söyledi.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) kadın meclisinin kararıyla 2014 yılındaki yerel seçimlerde Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı adayının kadın olacağını hatırlatan Baydemir, ''Kadın adayın kim olacağı parti içinde seçimle belirlenecek. Ben de partimizin aldığı bu kararı büyük bir memnuniyetle destekliyorum'' ifadelerini kullandı.

Baydemir, belediye başkanlığını bırakmasından sonra da bir sivil toplum örgütü, dernek, sendika veya siyaset kulvarının içerisinde olabileceğini ifade etti.

Baydemir, Halkların Demokratik Partisi (HDP) adlı yeni siyasi oluşumla ilgili olarak ise şunları söyledi: “Maalesef 30 yıllık zaman dilimi ve çatışma duygusal kırılmalara yol açtı. O halde, Türkiye'nin bütün dinamikleriyle buluşmak, ortak platformda bir araya getirmek, zaman zaman ittifaklar kurmak, ortak deklarasyonlarla hareket etmek bence Türkiye halklarını birbirine yakınlaştıracaktır. Kucaklaştırmayı sağlayacak ne kadar araç varsa tümünü değerlendirmemiz gerekiyor.''

“BDP'NİN ZORLAYICI BİR POZİSYONU VAR”

Türkiye'nin Ortadoğu'da demokrasisiyle bir model ülke olabileceğini ancak bunun başarılması için önce kendi coğrafyasında, kendi Kürt yurttaşlarıyla barışmayı başarması gerektiğini vurgulayan Baydemir, Türkiye Kürtleri olarak hedeflerinin bir rejim yıkıp, oradan yeni bir rejim inşa etmek değil. Türkiye'nin bütünlüğü ve demokratik bir rejim içinde yaşam sürdürmek olduğunu söyledi.

Baydemir, bu nedenle de BDP'nin hükümetin reform yapma aşamasında zorlayıcı, demokratik baskı uygulayan bir pozisyonu olduğunu kaydetti.

Türkiye'deki barış sürecine terörün tüm mağdurlarının da dahil olması gerektiğini vurgulayan Baydemir, ''Geçmişin acılarını, travmalarını yok sayarak aydınlık bir gelecek kurma şansımız yok. A'dan Z'ye kimin mağduru veya kimin eyleminin mağduru olduğuna bakılmaksızın geçmişimizle yüzleşmemiz gerekiyor. Mağdurları kesinlikle sürecin içerisine dahil etmek gerekiyor” diye konuştu. (NTV)