Taksim Dayanışması ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden bir heyet, Avrupa Konseyi’nde görüşmeler yaparak, Gezi direnişi sırasında polisin sergilediği orantısız şiddet, soruşturma sırasındaki ihlaller ve iktidarın tutumuna ilişkin raporlar sundu.

Gezi Direnişi sırasında Ethem Sarısülük, Ali İsmail Korkmaz ve Abdullah Cömert’in öldürülmeleriyle ilgili olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurulacak.

Taksim Dayanışması’ndan dün yapılan yazılı açıklamada, Avrupa Konseyi yetkilileriyle görüşmeler yapıldığı belirtilerek “Siyasal iktidarın mayıs ayından bu yana katlanarak artan baskı ve tehditlerini, polis şiddetinin yol açtığı insan hakları ihlallerini dünyaya, uluslararası kurumlara, ilgili ve duyarlı örgütlere raporlar sunarak anlatmak, bilgilendirmek üzere başlatılan çalışmalar devam ediyor” denildi.

Açıklamada, Avrupa Konseyi’nde görüşmelerini tamamlayan heyetin, Avrupa Parlamentosu’nda yapacağı görüşmelerden sonra 10 Ekim 2013 günü AİHM önünde basın açıklaması yaparak hazırlanan başvuru dosyalarını AİHM’ne teslim edeceği duyuruldu.

Taksim Dayanışması’nın açıklamasına göre, 3 Ekim günü Türk Tabipleri Birliği adına Prof. Dr. Feride Tanık, Taksim Dayanışması adına Mücella Yapıcı, Çağdaş Hukukçular Derneği temsilcisi ve bu süreçte öldürülenlerin avukatları adına Ethem Sarısülük’ün avukatı Kazım Bayraktar, İnsan Hakları Derneği adına Cengiz Mendillioğlu, öldürülenlerin aileleri adına Ethem Sarısülük’ün ağabeyi Mustafa Sarısülük’ün yer aldığı heyet, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks, Parlamenterler Assamblesi Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Christopher Chope, Parlamenterler Assamblesi Liberal ve Demokratlar Grup Başkanı Anne Brausser, Parlamenterler Assamblesi Türkiye İzleme Komitesi Sekreteri Sylvie Affholoer ile görüşmeler yaparak raporlarını sundu. (Cumhuriyet)