Habertürk ekranlarında Fatih Altaylı'nın sorularını yanıtlayan HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, TBMM Başkanlığı seçimleri ve Suriye'deki gelişmeleri değerlendirdi.

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin HDP'ye dönük tutumunu eleştiren Önder, MHP'nin TBMM'deki çalışmalarda yıllardır HDP ile birarada olduğunu, bir çok yasal düzenlemeye birlikte imza verdiklerini söyledi. Bahçeli'nin bu tavrının tutarsız olduğunu savunan Önder "Bu aslında "biz AKP'yi iktidar yapacağız" demektir. Bunlara karnımız tok" dedi. Önder, TSK'nın Suriye'ye girme iddiaları için de "Suriye'ye girilecekse Egemen Bağış girsin. İki saate Şam'a girer namaz kılarız demişti. Bu aralar kendisi boşta geziyor zaten buyursun gitsin" dedi. Önder, olası bir erken seçimde ise HDP'nin yüzde 20'nin altına düşmeyeceğini iddia ederken "Çok açık söylüyorum, görecekler o zaman nasıl siyaset yapıldığını" dedi.

İşte Sırrı Süreyya Önder'in açıklamalarından satır başları:

BİZ EKMELEDDİN BEY'E OY VERSEK BAHÇELİ NE YAPACAK?

HDP şimdi Ekmeleddin Bey'e oy verse Bahçeli ne yapacak? İhraç mı edecek kendi adayını? Biz seçimden bu yana Bahçeli'nin bize karşı tutumu karşısında susmayı tercih ettik. Ama bunlarla bir yere varılmaz. Tutarsızlık var burada. Biz 2 yıl boyunca MHP'nin görevlendirdiği üç vekil ile Anayasa Komisyonu'nda beraber çalıştık. Anayasa maddelerinin altında MHP ile birlikte bizim imzalarımız var. Tutarsızlık bu işte.

BAHÇELİ ASLINDA "AKP'Yİ İKTİDAR YAPACAĞIZ" DİYOR

Eşitliği, adaleti, demokrasiyi önceleyen ve halka umut olabilen bir partiyle dün 69 maddeye imza atacaksınız sonra da onların gölgesinin düştüğü yerde olmayız diyeceksiniz. Bu aslında "biz AKP'yi iktidar yapacağız" demektir. Bunlara karnımız tok. Kimsenin haddi de değil hakkı da değil yok saymak görmezden gelmek. Biz kimseyi görmezden gelmiyor, yok saymıyoruz. Biz onların da hasassiyetlerini gözeten bir siyasi tutum içindeyiz.

AKP ERDOĞAN'I YEDİRECEK Mİ?

AKP içinde Erdoğan vesayetinden kurtulmak istenen bir kesim var bunu Devlet Bahçeli'ye yaptıracaklar. Bunu yaparken de öfke dilini, yok sayma dilini yeniden gündeme getiriyorlar. Bugün bütün AKP'lilerin ağzından döküyor, "tabanımız MHP'yi istiyor" diye. Bu parti de "verin Bilal'i alın iktidarı" diyor. E o zaman verecek misiniz Bilal'i. Biz Erdoğan'ı yedirmeyiz diyorlardı, e ne oldu? Yedirecek misiniz şimdi? Açıkça diyor işte "ver Bilal'i al iktidarı". Bir halkı görmezden gelmek olamaz. O zaman gözlük taksın. Bir gün bu halk da biz de sizi görmüyoruz derse o zaman felaket olur.

BİZ YÜZDE 13 ALMASAYDIK BAHÇELİ'NİN BAŞKANLIĞI TARTIŞILIRDI

Sayın Bahçeli biz yüzde 13 almasaydık şu anda sizin Genel Başkanlığınız tartışılıyor olacaktı. CHP için de aynısı geçerli. O yüzden herkesin demokratik bir terbiyeye ve ortak geleceğimiz için kaygılanan bir noktaya gelmesi lazım.

Siz bizim onun bunun sözü ile hareket ettiğimizi gördünüz. 8 Haziran ile düşünmek zorunda herkes. Hiç bir şey eskisi değil. AKP hala iktidarı kaybettiğinin farkında değil.

ERKEN SEÇİMDE YÜZDE 20 ALIRIZ!

Olası bir erken seçimde yüzde 20'den aşağı almayız. Çok açık söylüyorum, görecekler o zaman nasıl siyaset yapıldığını. Ülkeye zaman kaybettirmek istemiyoruz ancak erken bir seçimde yüzde 20'den az almayacağımızı iddia ediyorum. Hatta böyle giderse MHP'nin baraj altında kalacağını söylüyorum.

SURİYE'YE EGEMEN BAĞIŞ GİRSİN!

Buradan bütün annelere sesleniyorum. Genelkurmay'a bir mektup yazıp "benim oğlumu sayma" desinler. Suriye'ye girilecekse Egemen Bağış girsin. İki saate Şam'a girer namaz kılarız demişti. Bu aralar kendisi boşta geziyor zaten buyursun gitsin, nasıl yapılacağını biliyordur herhalde. Şamil Tayyar 3 saatte gireriz demişti Şam'a. O da gitsin, hatta Şamil dursun Egemen Bağış gitsin. (İnternet Haber)