Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Adana ve Mersin'de HDP'ye yönelik bombalı saldırılarda 3’ü ağır 6 kişinin yaralandığını belirtti. Önder, “Bunlar atını itini nallayıp üzerinize geliyorlar. Bu dizimiz toprağı görmedi, görmeyecek. Bize diz çöktüremeyecekler” dedi.

Yalçın Akdoğan'ın söylemlerine de değinen ve Akdoğanı sert bir şekilde eleştiren Önder, "Kavramanız gereken şey zehirli dilinizi üstelik utanç verici bir şekilde dün söylediğinizi bugün yalayıp yutan dilinizi hayra çalıştırmanızdır" dedi.

Ankara'da katıldığı bir radyo programında açıklamalarda bulunan Önder, seçim çalışmalarına başladıkları günden bu yana HDP’nin seçim noktalarına 62 kez saldırı düzenlendiğini söyledi. 

HDP’yi bölge partisi olmakla itham eden fakat yükselişi gördükleri için faşizan bir yönelimle ‘Siz tekrar bölge partisi olun’ diyenlerin saldırıları tertiplediklerini ifade eden Önder, şunları söyledi:

“Bizim sağladığımız açılımla bütün kesimlerde bir yaratınca bu yönelimi kesmek için saldırılar gerçekleştiriliyor. Bu bizim gelişmekte olduğumuzun göstergesi, onlar için bir tehdit olmasaydık böyle kanlı saldırılar gerçekleşmezdi. Cumhurbaşkanı, Başbakan, Kabine Üyeleri'nin bize söylediği sözlerin yüzde 5’i normal genel demokrasinin egemen olduğu bir ülkede söylense nefret suçu kapsamında soruşturmaya uğrar. Bunlar atını itini nallamış üzerinize geliyorlar.”

“Bu ülkede ümidi tükettiler, seçim havası yok. Eşit yurttaşlığı elinden aldılar” diyen Önder, “Biz bu topraklar umut getirdik, bu ham bir umut değil. Bu dizimiz toprağı görmedi, değmeyecek. Bize diz çöktüremeyecekler” diye konuştu.

YSK'YA ÇAĞRI

YSK'ya çağrıda bulunan Önder şunları söyledi: “Yapılan saldırının bir suç olduğunu bilen savcıların harekete geçmesine ihtiyaç vardır. Orada insanlar katledilmeye çalışılırken 3’ü ağır 7 yaralımız vardır. Bunun için hangi yasal girişimde bulunalım sizce” dedi. YSK’ya çağrıda bulunan Önder, “Bizim işimiz değildir demeyeceksiniz. Seçim meydanlarında nefret dilini körükleyen, insanları diğer partilere ve siyasi alanlara daraltan seçim kampanyasını imkansızlaştıranlara karşı bir çift sözünüz olsun”

“Bu iki kentimizde Kürt Türk, Alevi, Çerkez, Ermeniler bir arada yaşıyor. Bu güne kadar Diyadin, Mazıdağ, Uludere ve genel merkezimize yapılan saldırılarda olduğu gibi bu tür provokasyonlar da boşa çıkaracağız”

“Yalçın Akdoğan arayıp geçmiş olsun dedi. Arayıp geçmiş olsun demekle geçiştirecek bir şey değildir. Siz bu kadar nefret dilini körükleyeceksiniz, sonra geçmiş olsun diyeceksiniz. Teşekkür ederiz ama 2 gün önce ‘Demokrasi için bir partinin sandık altında kalacağını süper olacağını’ söylediniz. Kavramanız gereken şey şudur. Biz saldırılara uğradığımızda geçmiş olsun dilekleri göndermek değil. Kavramanız gereken şey zehirli dilinizi üstelik utanç verici bir şekilde dün söylediğinizi bugün yalayıp yutan dilinizi hayra çalıştırmanızdır”