Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, Suriye'deki gelişmelere yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Çelik, Türkiye'nin PYD ile uzlaşma sağladığı iddialarını kesin bir dille yalanlayarak,  "Şunu kesinlikle kabul etmiyoruz, bunu bazı ülkelerin sözcüleri de söylüyorlar, 'Türkiye'yle Kürt unsurlar arasında PYD'yi kastederek bir uzlaşma ya da bir ateşkes sağlandı' gibi. Türkiye Cumhuriyeti egemen bir devlettir, meşru bir devlettir. Bir terör örgütüyle eşit değerlendirilerek bu ikisi arasında bir mutabakat varmış, bir anlaşma varmış gibi, bu değerlendirilemez." dedi.

PYD'nin Suriye'nin kuzeyine Esad tarafından bilinçli olarak yerleştirildiğini  savunan Çelik, "Esad rejimi muhalifler orayı ele geçirmesin diye PYD'yi bilinçli olarak oraya yerleştirdi. PYD'nin orada alan kazanması Esad rejiminin bir karakol faaliyetini yürütmesi bakımındandır. Ordunun bir takım silahlarını da PYD'ye devrettiler o zaman. Fiilen Esad rejiminin verdiği motivasyonla orada alan kazandılar" diye konuştu.

Bakan Çelik'in bölgedeki gelişmelere yönelik açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Burada şuna dikkat çekmek gerekir; hükümet Kürtlere karşı diyorlar. Batı medyası ve ülkedeki bazı gruplar bunu kullanıyor. Bazı devlet başkanları da bu dili kullanıyor. Hükümetin Kürtlere karşı olması söz konusu değildir. PYD şimdi Esad rejimi ile iş tutuyor. ABD'nin korumasını zaman zaman alıyor. Fırat'ın doğusunda da Rusya ile işbirlikleri oluyor. Biz terör örgütü olduğu için PYD'ye karşıyız. Biz bölgede mezhep ve etnik temelli devletlerin çıkmasını istemiyoruz. Bunun Kürtlere karşı olduğumuz şeklinde sunulması doğru değildir.

Kobani olayları zamanında diğer Kürt gruplar biz Kobani'yi kurtarma istiyoruz, PYD bizi oraya sokmuyor diyorlardı. Oradaki katliamın önlenmesini Türkiye sağlamıştır. PYD'nin oradaki hareketliliği Kürtlerin kazanımlarına dönük bir hareketlilik değildir. PYD'nin oradaki hareketliliği bir terör örgütünün kazanımıdır.

PYD'nin Fırat'ın batısına geçmemesine yönelik sözün yerine getirilmesini istiyoruz. Bugün sabah itibariyle yapılan açıklamada büyük bir kısmının Fırat'ın doğusuna geçtiği küçük bir kısmının batıda kaldığı belirtildi. Bu kabul edilemez. PYD'nin orada diğer etnik gruplara karşı fiili durum oluşturmasının önüne geçmeyerek yapılacak iş kalıcı bir iş değildir.

Yarın bir gün DAEŞ geriletildiği zaman husumet kalıcı olacaktır. Çünkü PYD o gölgelerden ayrılmak istemeyecektir. Nereden biliyoruz, şimdi Membiç'ten ayrılmak istemiyorlar."

Darbe girişimindeki tavıları üzerinden AB'yi de eleştiren Çelik, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Mogherini'nin darbe girişiminin ardından yaptığı açıklamalarını hatırlattı ve "Bize namlu doğrultmuşlar, taraflara itidal tavsiye ediliyor. Beni öldürmek isteyen ile bana itidal tavsiye edildiği zaman bu benden yana olmak değildir" ifadelerini kullandı.

(Kaynak: NTV)