ANKARA- Mahkemeye intikal eden ve ilk duruşması dün yapılan, ODTÜ'de 12 Nisan'da yaşanan olay, taraflar; araştırma görevlisi Mehmet Mutlu, öğrenciler ve özel güvenlik müdürü Veli Yıldızhan'ın mahkemedeki ifadelerine göre şöyle gelişti:

SEN KİMSİN?

Vatan'ın haberine göre, üniversitede araştırma görevlisi olan Mehmet Mutlu, öğrencisi Yoldaş Aydın ile yürürken takip edildiklerini fark etti. Mutlu, kendisini takip eden kişinin öğrenci olup olmadığını sordu ve kimliğini görmek istedi. Bunun üzerine kişi, polis olduğunu söyledi ve kimliğini gösterdi. Bunun üzerine Mutlu durumu üniversitenin özel güvenlik müdürü Veli Yıldızhan'a anlattı ve polis olduğunu söyleyen kişiyi nöbetçi amirliğe götürüldü. Olayı gören başka öğrenciler de amirliğe geldi ve sivil polisten şikayetçi olduklarını söyledi. Öğrenciler ve Mutlu dilekçe yazarken, özel güvenlik müdürü de olaya ilişkin tutanak hazırladı.

KARAKOL ARANDI EKİP İSTENDİ

Yıldızhan, Balgat 10 Nisan Karokulu'nu arayarak durumu anlattı ve bir ekip gönderilmesini istedi. Karakoldaki görevliler ise üniversitenin A4 kapısına geleceklerini söyledi ve olayın taraflarını buraya getirmelerini istedi. Bunun üzerine Yıldızhan, sivil polis, Mutlu ile iki öğrenci rektörlüğe ait araçlarla kapıya gitti. Ancak kapıdaki güvenlik, polis ekibinin kısa süre önce buradan ayrıldığı söyledi.

ÖNLERİ KESİLDİ

Sivil polis, "Beni siz götürün" deyince, tekrar araçlara binildi ve karakola doğru yola çıkıldı. Yolda aracın önü sivil araçlar tarafından kesildi. Araçtan inen üç kişi, silahlarını çekerek, "İnin lan aşağıya" diye bağırdı. Arabadaki sivil polis, "Bizim ekipmiş" dedi ve araçtan inerek diğer araca bindi. Mutlu ve öğrenciler ise karakola gitti ve polisler hakkında şikayetçi olduklarını belirterek "müşteki" sıfatıyla ifade verdi.

DAVA AÇILDI

Mutlu, Yıldızhan ve 4 öğrenci hakkında "hürriyeti tahdit, kasten yaralama, memura görevinden dolayı hakaret ve tehdit" suçundan iddianame hazırlandı.

İDDİANAMEDEN

Polis Melik Alp Y.'nin "müşteki" olarak gösterildiği iddianamede şöyle denildi: "Müştekiye verilen Terörle Mücadele yazısına göre ODTÜ'de görevlendirildiği, şüphelilerin müştekinin öğrenci olmadığını fark etmelerini üzerine müştekiye kimlik sorup etrafını çevirdikleri, müşteki memuru oradan uzaklaşmasını engelleyerek hakaret ettikleri, müştekinin rektörlük binasına sığınması üzerine de özel güvenlikçilere, 'Bunu biz verin. O şerefsizi bizim elimizden kimse kurtaramaz. Onu öldüreceğiz. Buradan çıkamaz' diye hakaret ve tehdit ettikleri, diğer şüpheli güvenlikçilerin kamu görevlisi olan müştekiye güvenlik odasında zorla alıkoyup beklettikleri, daha sonra özel bir arabaya bindirip yerleşkeden ayrılıp karakola götürmek istedikleri, diğer ekip arkadaşlarıyla temas kurması üzerine diğer görevlilerin müştekiyi kurtardıkları anlaşıldı."

İLK DURUŞMA DÜN YAPILDI

Ankara 21. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dün görülen duruşmada, Mutlu ve öğrenciler ile Yıldızhan savunmalarında tehdit ve alıkoymanın olmadığını söyledi. Mahkeme bazı tanıkların dinlenmesi için duruşmayı erteledi.