Referandum sonuçlarını değerlendiren sol sosyalist partiler, ‘sonuçların meşruiyetinin olmadığını’ vurguluyor.

Barış Bloku Eş Sözcüsü Bahadır Altan sonuçları “Hükümetin bu ülkeyi karpuz gibi ikiye bölme çabası” olarak yorumlarken, ÖDP Başkanlar Kurulu üyesi Alper Taş “Hükümsüz ve geçersiz” nitelemesinde bulundu.

Taş’a göre iktidarın Anayasa değişiklik paketinin Türkiye halkları tarafından reddedildiğini görmesi gerekiyor.

Anayasa değişikliği oylaması yüzde 51.4 “Evet” ile kabul edildi.

Referandumu değerlendiren Taş şunları söyledi:

“Referandum sürecinde devlet tüm olanaklarıyla Evet cephesi lehine çalışmıştır. Evet için çalışmayan devlet görevlisi neredeyse yoktu. Öte yandan Hayır çalışması yapan birçok kesime saldırı ve tehditler oldu. Resmi makamlar Hayır’cıların çalışmasını engelledi. Hayır diyen insanlar tehdit edildi. Hayır’cılara yönelik saldırıların önü açıldı. Tüm bunlar yetmezmiş gibi bir de referandum günü YSK mühürsüz zarfların seçimde kabul edilebileceği kararını aldı. Sandıklarda ciddi manipülasyonlar söz konusu. Bu kadar hilenin yalanın yandaşlığın olduğu bir seçim meşru değildir.”

Alper Taş, seçimin gayrı meşru olduğunu belirtirken yeni anayasanın da bu zeminde hayata geçirilmesinin mümkün olmadığını söyledi. OHAL şartlarında seçime girildiğini hatırlatan Taş, Doğu illerinde şartların daha ağır olduğunu hatırlatırken hak ihlallerinin de aynı oranda daha yüksek olduğunu söyledi.

Toplumun çok yüksek bir kesiminin taleplerinin karşılanmadığı, yok sayıldığı, hukuken engellendiği bir ortamda hayata geçirilmesi düşünülen bir anayasanın hükümsüz olduğunu dile getiren Alper Taş, referandumun yok hükmünde olduğunu belirterek referandumun iptal edilmesi gerektiğini söyledi.

Barış Bloku Eşsözcüsü Bahadır Altan, ülke genelinde yapılan seçim ihlal ve hilelerini birebir gözlemlediğini belirtti. Sonucu “hükümetin bu ülkeyi karpuz gibi ikiye bölme çabasını gösteriyor” diye yorumlayan

Altan şunları söyledi: "Bu kadar gerginlik, toplumu bu kadar germek aslında tam bölme amaçlı bir şeydi. Bunda başarılı oldular kısmen. Rejim değişikliğini bundan sonra göreceğiz."

Sandıktan çıkan sonucun Kürtler açısından bir şey değiştirmeyeceğini hatırlatan Altay şöyle konuştu:

"Bundan sonra Kürtler ve HDP için bir şey değişmeyecek ama batıdakiler için çok şey değiştirecek. HDP’nin bundan fazla kaybedeceği bir şey yok. Daha ötesi ne olabilir ki? Batıdakilerin kaybedeceği çok çok şeyler var ama."