Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik bir açıklama yaparak AKP’ye teslim olmayan tüm kesim ve bireyleri ortak bir aday etrafında buluşarak alternatif yaratmaya çağırdı.

BirGün’ün haberine göre ÖDP Eş Genel Başkanları Alper Taş ve Bilge Seçkin Çetinkaya tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

ACİL SEÇENEK YARATILMALI

“Erdoğan ve AKP’nin temsil ettiği mezhepçi, faşist ve tek adam diktasına dayanan zihniyeti herkesin malumu olduğu şekilde ülkemizi bir felaketin içerisine sürükledi. Erdoğan, Haziran direnişi ile halkın geri püskürttüğü bu rejimi zorbalıkla ayakta tutmaya ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile birlikte iktidarını geleceğe taşıyacak bir yol bulmaya çalışıyor.

Gelinen noktada CHP’nin tercihi, halkı bir bütün olarak AKP zihniyetine mecbur etmektedir. CHP, AKP’yle gerçek bir hesaplaşma yerine AKP’nin çürüyen bu zihniyetinin kurtarıcılığına soyunmuştur.

Bugün acil ihtiyacımız AKP zihniyetine prim vermeyen, teslim olmayan tüm kesim ve bireylerin ortaklığının sağlanarak, Cumhurbaşkanlığı seçiminde bir seçenek yaratabilmektir.

ÖDP, bunun için ülkenin tüm sol, demokratik birikimini kapsayacak bir ortaklık için sosyalistlerden, sosyal demokratlara ve Kürt siyasi hareketine kadar tüm kesimleri yeni bir Türkiye programı etrafında bir araya gelerek Cumhurbaşkanlığı seçiminde bir seçenek oluşturmaya çağırıyor.

Kamucu, bağımsızlıkçı, gerçek bir laiklikten yana, emeğin haklarını savunan, ülkede ve bölgede barışı ve Kürt sorununda demokratik çözümü savunan, ekolojist, cinsiyetçi olmayan bir Türkiye programı ve aday etrafında bir araya gelelim.”

HDP 'BİRLEŞTİRİCİ SOL ADAY' ARIYOR

HDP, CHP ve MHP'nin "çatı aday" açılamasının ardından geniş bir sol uzlaşmayla aday belirleyebilmek için temaslarını sürdürüyor. HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, "Demirtaş potada ama daha geniş bir ortaklık olabilir mi bakıyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı adayını hafta sonu yapılacak olan olağanüstü kongrede açıklamayı planlayan HDP'nin, son gelişmeler üzerine yeni bir görüşme trafiği başlattığı için adayın açıklanması kongre sonrasına kaldığı belirtiliyor.

CHP ve MHP’nin çatı adayından rahatsız olan sosyal demokrat ve sol kesimlerin beklentilerini de karşılayacak aday arayışına giren HDP; ÖDP, Halkevleri, EMEP, KESK, TMMOB ve DİSK başta olmak üzere çeşitli parti ve sivil toplum örgütleriyle yoğun bir görüşme trafiği başlattı.

DEMİRTAŞ POTADA

HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, Ekmeleddin İhsanoğlu adının açıklanmasından sonra daha fazla değerlendirme gereği ortaya çıktığını söyledi ve "Bu hem halka, hem kendimize karşı görevimiz” dedi.

Kürkçü, "Diğer sol partilerin, demokratik kitle örgütlerinin, sendikaların onayını alabilecek, daha geniş bir ortaklığa hitap edebilecek bir yeni aday etrafında da yeniden görüşmeler yapılabileceğini" belirtti.

'RESMİ ÖNERİ YOKTU

Kürkçü, Rıza Türmen adının gündeme gelmesiyle ilgili olarak “Resmi bir öneri yoktu ama bu yönde telkinler, konuşmalar oluyordu. Biz her ne kadar kalben istesek de Rıza Türmen kendi partisindeki gelecek projeleri dolayısıyla böyle bir adımı atamayacağını duyurdu. Şimdi Eş Başkanımız Demirtaş’ı tabi ki potaya koyuyoruz ama bir adım fazlası olacak mı bunu da değerlendiriyoruz” diye konuştu.

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da, "Selahattin Demirtaş için sadece HDP adayı demek haksızlık olur. Demirtaş ismine bütün soldan teveccüh var” görüşünü dile getirdi.