AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, BDP'nin Abdullah Öcalan ile görüşme talebini değerlendirirken, "BDP'nin terör örgütü başıyla görüşmek için böyle bir girişimleri var. Yani ne görüşecekler terör örgütü başıyla Allah aşkına? Görüşmeleri gerekiyorsa, kendilerine oylarıyla destek veren halk ile görüşsünler" dedi.

Canikli, düzenlediği basınla sohbet toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, “Somali için 300 milyon dolar dediniz ama bir de 200 milyon dolar haberleri var. Libya'da nakit olarak muhaliflere gönderilen paradan söz ediliyor. Muhalefet de bugün kaynağını sordu” sözleri üzerine Canikli, kendilerinde bu konuda herhangi bir bilgi bulunmadığını söyledi. Canikli, “Bugün basında yer alan haberle ilgili bilgi mevcut değil. Zaten örtülü ödenekten öyle bir aktarma yapıldı mı yapılmadı mı? Bunun açıklaması mümkün olmaz. Örtülü ödenekten ulusal güvenlikle ilgili harcama yapılır onlar hep gizli kalır” diye konuştu.

“Sayın Babacan, bankacılık sistemi konusunda yeni bir stratejiden söz etti. Bir de kurun mevcut seviyesinin enflasyon açısından değerlendirmesini nasıl yaparsınız?” sorusuna Canikli, “Kurdaki gelişmelerin Temmuz ayı enflasyon rakamları üzerinde olumsuz etki yapacağı tahmin ediliyordu. Oradan yola çıkarak 'Merkez Bankasının faiz oranlarını yükseltmesi' beklentisi söz konusuydu. Fakat Temmuz rakamları bu beklenti çerçevesinde ortaya çıkmadı. Tam aksine Temmuz ayında kurdaki ciddi yükselişe rağmen fiyatlar geriye geldi” diye konuştu. Merkez Bankasının enflasyonun oranının düşük çıkacağı beklentisinde olduğunu anımsatan Canikli, bu nedenle faizlerin düşürüldüğünü ifade etti.

BANKACILIK SEKTÖRÜ

Canikli, hem 2008'deki hem de şu anda yaşanan küresel kriz ortamından ülkenin en az etkilenmesinin temel nedenlerinden birinin bankacılık sektörünün güçlü yapısı olduğunu vurgulayadı. Canikli, bankaların mali yapılarının güçlü durumlarını sürdürdüğünü anlattı. Türkiye'nin bankacılık sektöründe çok başarılı politikalar uyguladığını belirten Canikli, “Bu dinamik bir süreç. Bu anlamda çok radikal, özel bir düzenleme yok. Keskin bir düzenleme söz konusu değil. Sürekli olarak gözden geçirilmesi, yeni gelişmelerin adapte edilmesi ve sisteme entegre edilmesi gerekiyor. Yapılan çalışmaların bu çerçevede değerlendirilmesi gerekiyor” ifadesini kullandı.

KOŞANER'İN SES KAYDI İDDİASI

“Kamuoyuna yansıyan bir ses kaydı var. eski Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner'e ait olduğu dile getiriliyor. İçeriği ve Genelkurmay'ın dinlenebilir olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusu üzerine Canikli, “Böyle bir konuşma olup olmadığını bilemiyoruz. Basına yansıyan bilgiler var. Bunlar gerçek mi değil mi bilmiyoruz” dedi.

“Bu tür yasadışı dinlemeleri şiddetle kınıyoruz” diyen Canikli, şöyle devam etti:

“Burada bir konuyu açıklığa kavuşturmak gerekir. Yine bazı haberlerde, 'bu tür dinlemelerin sadece MİT ve polis tarafından yapılabildiği, böyle bir teknik donanıma bunların sahip olduğu, dolayısıyla böyle bir dinleme varsa, bunlar tarafından yapılmış olabileceği' şeklinde ifadeler var. Yasadışı dinlemeleri bu kuruluşların yapması kesinlikle söz konusu değil. Formel yapı içerisinde yasadışı dinleme yapılması söz konusu olamaz. Çok net olarak bunu ifade ediyoruz. Bu tür dinlemeleri teknik olarak herkesin yapabileceğini çok iyi biliyoruz. İç ya da dış kaynaklı olabilir. Bu tür dinlemeler çok zor şeyler değil. Elbette bizim istihbarat örgütlerimiz, kuruluşlarımızın bu tür dinlemeleri ortadan kaldırmak için gerekli çalışmaları mutlaka yapıyorlardır. Sadece bu iki kuruluşumuz tarafından yapılabildiği şeklindeki bilgiler doğru değil. Tüm istihbarat örgütleri bu tür imkanlara sahiptir. Kim tarafından yapıldığını bilmemiz elbette mümkün değil. Bu haberler doğruysa, bunun doğruluğunu teyit edecek kişi Sayın Koşaner'dir ama doğruysa bunu yüzlerce istihbarat örgütü yapabilir.”

Bu tür ses kayıtları üzerinden yapılan tartışmaların daha önce de yaşandığına dikkati çeken Canikli, “Terörle mücadelede profesyonel yaklaşımların hem yönetim anlamında hem de organizasyon anlamında daha profesyonel kuralların uygulanmasını gerekli olduğu bir kez ortaya çıkıyor. Doğru mudur, değil midir bilmiyoruz ama içeriği konuşursak böyle bir değerlendirme yapabiliriz. Doğru ise bu konuşmalar hükümetimizin bu konuda ne kadar isabetli bir doğrultuda hareket ettiğini de teyit eden bir açıklama olur” diye konuştu. Canikli, Hükümetin terörle mücadelede aldığı etkili kararların daha da hızlanacağını belirtti. (Radikal)