HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'e, Abdullah Öcalan'ın çağrı yaptığı 2013'teki Newroz kutlamalarındaki konuşmalarının içeriği "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" gerekçesiyle fezleke konusu yapıldı.

"Dokunulmazlıkların kaldırılması teklifi" Pazartesi günü Meclis Genel Kurulu'na getirilerek görüşmeye başlanacak.

2013 İstanbul Newrozu'na ilişkin iki kişinin şikayetini değerlendiren Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Demirtaş ve Önder'i Abdullah Öcalan'ın mesajlarını kamuoyuna aktarmakla suçluyor.

Önder'in, Newroz'da "Size Kürt Halk Önderi Sayın Öcalan'ın selamını getirdim" açıklaması fezlekenin dayanağı yapıldı. Aynı kutlamada konuşan Demirtaş'ın da "Kandil'i dümdüz ederiz diyenler, kendileri gitsinler bir gece Gabar'da nöbet tutsunlar bakalım, Kandil dümdüz oluyor mu?" şeklindeki konuşması soruşturmaya konu edildi.

Demirtaş, hakkında düzenlen bir başka fezlekenin konusu ise, 2010'da Diyarbakır'da o dönem Bursa'nın İnegöl ve Hatay'ın Dörtyol ilçelerinde Kürtlere karşı geliştirilen linç olaylarını protesto etmek amacıyla gerçekleştirilen yürüyüşe katılmak oldu.

Protesto yürüyüşünün üzerinden yaklaşık 5 yıl geçtikten sonra dosyayı rafta indiren Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 15 Ekim 2015'te söz konusu yürüyüşe ilişkin yeni bir soruşturma açarak Demirtaş hakkında da yürüyüşe katıldığı için "örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" gerekçesiyle dokunulmazlığının kaldırılmasını istedi.

(Kaynak:DİHA)