Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin (AKPM) icra bürosu, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın avukatları ile görüşebilmesine ilişkin kendilerine yapılan başvuruyu değerlendirme kararı aldı.

İki ay önce farklı ülke ve politik gruplardan 20 parlamenter, Ankara iktidarının Abdullah Öcalan'ın avukatları ile görüşmesine yönelik engellere ilişkin AKPM İcra Bürosu'na başvurmuştu.

Parlamenterler, engellemelerin Türkiye'nin de imzaladığı uluslararası sözleşmelere aykırı ve kabul edilemez olduğu gerekçesiyle bu başvuruyu yapmıştı.

ANF'den Hüseyin Elmalı'nın haberine göre; AKPM icra bürosu bu hafta aldığı karar ile bu başvuruyu yerinde bularak gündemine alma kararını verdi.

Buna göre Öcalan'ın durumuna ilişkin ya bir raportör atanacak ya da ilgili hukuk ve insan hakları komisyonlarında ele alınacak. Bu süreç sonunda AKPM adına karar alınabilecek.

KARAR TASARISINDA BİRÇOK PARLAMENTERİN İMZASI VAR

İki ay önce AKPM icra bürosuna sunulan ve kabul edilen "Tutukluların avukatlarına erişme garantisi" başlıklı yazılı karar tasarısında, 10 farklı ülkeden ve çeşitli siyasi görüşten parlamenterin imzası bulunuyor.

İmzacılar arasında AKPM en büyük siyasi grubu olan Sosyalist Grup Başkan Yardımcısı Arcadio Diaz Tejera, aynı gruptan Avusturyalı Stefan Schennach, Alev Korun ve İngilltere’den John Tomlinson, Hollandalı Hıristiyan demokrat grubu üyesi Hans Franken, aynı gruptan Norveçli Ingjerd Schou, Polonyalı Piotr Wach, AKPM’nin sol birlik grubu başkanı Tiny Kox, aynı grup üyeleri İzlanda'dan Ogmundur Jonason, Almanya'dan Federal Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Türkiye ve Ortadoğu masası sorumlusu ve AKPM sol grup başkan yardımcısı Andrej Hunko, Katrin Werner, Yunanistan'dan Prof. Athanasia Anagnostopoulou, Yunanistan resmi heyeti başkanı Vasiliki Katrivanou, Ioanneta Kavvadia ve Georgios Pantzas, Hollandalı Tuur Elzinga, HDP'den AKPM üyesi Nazmi Gür, İsveç'ten Lotta Johnson Fornavre, Yunanistan'dan Kıbrıs'tan George Loukaides ve AKPM liberal demokrat grup İspanyol üyesi Jordi Xucla yer alıyor.

"ÖCALAN'IN AVUKATLARI İLE GÖRÜŞME HAKKI GARANTİ EDİLSİN"

Yazılı karar tasarısında Türkiye'nin de anayasal bağlamda tarafgiri olduğu Avrupa insan hakları sözleşmesinin (AIHS) savunma hakkı ve adil bir yargı için temel hak olan tutukluların Avukatları ile görüşme hakkını garanti eden 3. ve 6. maddeleri hatırlatılmıştı.

Bu hakkın garantiye alınması yerine bu hakkı ihlal etmenin ilgili sözleşmenin ihlali olduğuna vurgu yapan parlamenterler, "İmralı'da özgürlüğünden mahrum edilerek tutuklu bulunan Abdullah Öcalan'ın sadece yargılanma sürecinde değil, her tutuklu gibi yargılanma süreci öncesi ve sonrasında da avukatları ile görüşebilme hakkının Türkiye tarafından garanti edilmesi gerektiği" belirtiliyor.