PKK lideri Abdullah Öcalan’ın Cizre halkına yönelik bir mesaj yolladığı belirtildi. Öcalan’ın mesajı, önümüzdeki günlerde Cizre’ye gidecek olan İmralı Heyeti üyesi ve DTK Eş Başkanı Hatip Dicle tarafından iletilecek.

imctv.com.tr ‘de yer alan habere göre, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın Cizre halkına yönelik bir mesaj yolladığı belirtildi.

9 Ocak günü Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken ile HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve Demokratik Toplum kongresi (DTK) Eşbaşkanı Hatip Dicle’nin, İmralı Adası’na giderek PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüşmüştü.
Öcalan’ın Cizre başta olmak üzere bölgenin diğer illerinde yaratılmak istenen provokasyona ilişkin mesaj gönderdiği öğrenildi.

Hatip Dicle başkanlığındaki DTK heyeti, önümüzdeki günlerde Cizre’ye gidecek. Bu ziyarette Dicle, Öcalan’ın Cizre halkına dönük mesajı iletecek.

CİZRE'DE NELER OLMUŞTU?

26 Aralık

Şengal’deki çatışmalarda yaşamını yitiren dört YPG’li gerillanın cenazeleri bekleniyordu.

13:00 Cizre meydanına giden polis cenaze töreninde toplanmalar başlamadan biber gazı ve tazyikli suyla müdahalede bulundu.

17:00 Cenazeler kente sokulmadı, şehrin kenarındaki çevre yolundan mezarlığa götürüldüler.

19:00 Polis müdahalesi, cenaze töreni olmamasına rağmen 19:00’a kadar devam etti.

23:00 Asker ve çevik kuvvet hendeklerin kazıldığı, taziya evinin kurulduğu sokaklara girmek istedi, çatışma çıktı. Polis sokak aralarına giremedi.

27 Aralık

Sabaha karşı iki sivil giyimli kişi hendeklerin kazıldığı sokakta durduruldu, Cizreli gençler kimlik sordu.

Uysal, bu sırada sivillerin pompalı tüfekle ateş ettiğini söyledi.

04:00 Polis de mahalleye girdi, çatışma çıktı. Akrep aracı öncülüğünde özel harekat timleri ve bir grup sivil şahıs tarafından, İlçe Kültür Müdürlüğü binasının üst katına yerleştirilmiş keskin nişancılar desteğinde Nur Mahallesindeki sivillere saldırı yapıldı.

10:30 Çatışmalar sabaha dek sürdü.

Emirhan Uysal, ardından çatışmaların iki gün boyunca sürdüğünü, müdahale sırasında polis araçlarından, 90’lı yıllardaki gibi marşlar ve milliyetçi şarkılar çalındığını, polisin halkı kışkırtmak için küfür ettiğini söyledi.

Çatışmalarda Yasin Özer, Barış Dalmış ve Abdullah Deniz yaşamını yitirdi, 10’dan fazla kişi yaralandı. (AS)

ÖLENLER 

Yasin Özer: Akrep aracının üzerinde bulunan makineli tüfek ile açılan yaylım ateşi sonucu hayatını yitirdi. Ancak Özer o sırada olayların olduğu yerde değildi. Herhangi bir müdahale ya da güvenlik amacı taşımaksızın ateş edilerek ölümü gerçekleştirildiği belirtiliyor.

Barış Dalmış (15): Tepedeki keskin nişancı tarafından göğsünden tek kurşun ile vuruldu. Hastanede hayatını kaybetti.

Abdullah Deniz (65): İHD heyeti ailesiyle görüşemedi. Oğlu Hüda- Par yöneticilerinden. (AS)

14 YAŞINDAKİ ÜMİT POLİS KURŞUNUYLA ÖLDÜRÜLDÜ 

Cizre ilçesinde son olarak 6 OCAJK 2015'tepolisin açtığı kurşun sonucu 14 yaşındaki Ümit Kurt hayatını kaybetmişti.