BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, dün İmralı'da PKK Lideri Abdullah Öcalan'la yaptıkları görüşmeye ilişkin olarak Nuce TV'de sorulara yanıt verdi.

Öcalan'ı önceki görüşmede olduğu gibi dünkü görüşmede de sürece hakim gördüklerini söyleyen Demirtaş, Öcalan'ın önceki gün devlet heyetiyle bir görüşme yaptığını söylediğini aktardı.

'HABERLER GERÇEK DEĞİL'

Demirtaş, Türk basınında "Öcalan, heyete mektup verdi, silahsız geri çekilme tarihi verdi" şeklinde çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtti, "Sayın Öcalan dün yaptığımız görüşmede geri çekilme ile ilgili net bir mesaj iletmiş değil. Bu konulara ilişkin bir mektup yazdığını ve bir iki gün içinde mektubun bize iletileceğini söyledi. Detayların mektupta yer aldığını anlattı. Bu mektup gelmeden, cevabı İmralı'ya ulaşmadan geri çekilme ile ilgili süreç netleşemez. Türk medyası yorum yaparak bu haberleri yapıyor. Bu konuda net bir karara ulaşılmış değil" dedi.

'SAYIN ÖCALAN SÜRECİ İLERLETMEK İSTİYOR'

Demirtaş, şöyle konuştu:

"Sayın Öcalan süreci ilerletmek istiyor, yaşanan tıkanıklıkları aşma konusunda güçlü bir çabası, özgüveni ve iradesi var. Elinden gelen bütün gayreti gösteriyor. 'Süreç tıkandı' diye bir yaklaşımı yok. Süreci ilerletebilmek için bütün alternatifleri değerlendiriyor. Dışarıda bulunan herkesin şunu bilmesi lazım ki, bu kadar zor koşullarda, imkansızlıklar içinde, tecrit altında çözüme bu kadar kendisini bağlı hissederken, herkesin çözüme katkı sunması lazım. Hükümetin ve hükümet yanlısı medyanın da bu fedekar tutumu görmesi gerekiyor. Son olarak Sayın Öcalan'ın PKK'ye silahsız bir şekilde çekilmesi talimatı verdiği haberleri yanlıştır."

"'AKİL İNSANLAR' LİSTESİ İÇİMİZE SİNMİYOR, ANCAK GELİŞTİRMEK LAZIM'

Akil İnsanlar Komisyonu'nu da değerlendiren Demirtaş, "İçimize sinen bir liste değil elbette ancak daha şimdiden mahkum etmek, çalışamaz hale getirmek, meşruiyetini yok etmek doğru olmaz. Önerilerle geliştirmek daha doğru olur" dedi.

Demirtaş, Öcalan'ın da komisyon için "Kurulmuş olması önemlidir, çalışmalarını pratikte görmek gerekir" dediğini aktardı.

'KOMİSYONUN KURULUŞ GEREKÇESİ YETERSİZ'

Demirtaş, AKP'nin teklifiyle Meclis'te kurulması planlanan komisyonun da önemli bir adım olduğunu belirtti, "Ancak kuruluş gerekçesi yetersiz. Kürt sorununu terör olarak algılıyor. Dili, uslübü sürece uygun değil. Sorun terör sorunu değil, demokratik çözüm sürecidir. Bu konuda da mesafe katedilmesi önemlidir" diye konuştu.

"AKP'den bir beklenti yoluna girmek yerine, mücadeleyi derinleştirmek gerekir" diyen BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, son olarak şunları söyledi: "Müzakere süreçleri oturup bekleme süreçleri değildir, mücadele süreçleridir. AKP devrimci, ilerici bir parti değil, bize devrimi sunmayacak. Bizler mücadele ile onu bugün bu noktaya getirdik. Demokratik eylemi büyükmek zorundayız."

ÖCALAN'DAN ALEVİLERE SELAM

Demirtaş, Öcalan'ın 21 Mart mesajına bazı Alevi çevrelerinden gelen tepkilerden haberdar olduğunu söyledi, "Sayın Öcalan, tüm Alevilere özel selam ve sevgilerini iletti. Bütün Alevilerin, gelen tepkilerdeki gibi düşünmediğini bildiğini söyledi. Ancak tek bir kişi bile kendisini yanlış algıladığında üzgün olduğunu belirti. Alevilere yönelik en küçük bir yönelimin bile kabul edilemeyeceğini, demokratik ittifakın Aleviler olmadan yapılamayacağını anlattı. Kimsenin ucuz propagandalara kanmamasını istedi" diye konuştu. (ETHA)