Abdullah Öcalan ile dün İmralı Adası'na giderek görüşen kardeşi Mehmet Öcalan, görüşmenin ayrıntılarını anlattı. Görüşmede Öcalan'ın sürecin bir yıllık gidişatına ilişkin değerlendirmelerde bulunduğunu aynı zamanda yerel seçimlere ve Rojava'daki gelişmelerle ilgili de değerlendirmelerde bulunduğunu söyledi.

Mehmet Öcalan, ağabeyinin "Sürecin altyapısı yasal çerçevede hazırlanması gerekir. Geçtiğimiz günlerde devlet heyeti buraya geldi. Müzakerelerle ilgili 3 şartı onlara aktardım. Onları bekliyorum. Belki yakın bir zaman içerisinde heyet geri gelebilir. Bekliyoruz. Müzakereler başlayacaksa sürece her yönüyle hazırız. Heyetin getireceği cevap süreci netleştirebilir" dediğini aktardı.

Öcalan'ın sürecin bu aşamaya gelmesinde kendilerinin büyük katkısı olduğunu söylediğini aktaran Mehmet Öcalan, PKK Liderinin bazı basın yayın organlarınca ve hükümetçe HPG'lilerin geri çekilmesinin durması noktasında sarf edilen söylemleri eleştirdiğini söyledi.

Mehmet Öcalan, Öcalan'ın, "Türkiye'deki basın-yayın organları ve hükümet gerillanın çekilmesinin durdurulması noktasında 'Neden gerillayı durdurdunuz?' diyor. Bu hassas bir konudur. Biz o dönem devlete yasal zemini hazırla gerilla çıkar dedik. Erken bir tarihte de çıkabilirdi. 2 ayda da çıkabilirdi. Ama devlet ve hükümet bunu yapmadı. Yapmadığı için de ancak bu kadarı olabilir. Yasal çerçevede bir şey hazırlanmadı. Devlet bunu hazırlasaydı gerektiği zaman otobüslerle dahi gerilla çekilirdi. Rahatlıkla çekilebilirdi. Ama bu yasal zemin hazırlanmadı. Bu yüzden de süreç bu şekilde devam ediyor" dediğini söyledi.

'HEYETİN GETİRECEĞİ CEVAP SÜRECİ NETLEŞTİREBİLİR'

Görüşmede Öcalan'ın sürecin yasal zemin üzerine oturtulması noktasına da vurgu yaptığını ifade eden Mehmet Öcalan, Öcalan'ın geçtiğimiz günlerde kendisi ile görüşen devlet heyetine müzakerelerle ilgili 3 başlık altında sunduğu konulara yanıt beklediğini belirttiğini aktardı.

Mehmet Öcalan, Abdullah Öcalan'ın "Sürecin altyapısı yasal çerçevede hazırlanması gerekir. Sürecin anlamı bu zemin yaratılırsa daha fazla anlamlı kılınır. Geçtiğimiz günlerde devlet heyeti buraya geldi. Müzakerelerle ilgili 3 şartı onlara aktardım. Onları bekliyorum. Belki yakın bir zaman içerisinde heyet geri gelebilir. Bekliyoruz. Müzakereler başlayacaksa sürece her yönüyle hazırız. Bizden yana bir sorun yok. Sonuçta biz bir tarafız. Tek tarafla Kürt sorunu gibi bir sorun çözülmez. Devlet ve hükümet buna katkı yaparsa belki bir yere gidebilir. Süreç çok fazla hassas bir noktadadır. Çok fazla umutlu da umutsuz da değilim. Yakın dönemde heyetin getireceği cevap süreci netleştirebilir" dediğini söyledi.

'SİYASET AKADEMİLERİ HIZLA GELİŞTİRİLMELİ'

Öcalan'ın yaklaşan yerel seçimler öncesi, yerel seçimlere ilişkin de değerlendirmelerde bulunduğunu paylaşan Mehmet Öcalan, bu konuda sarf ettiği "Yerel yönetim seçimleri eş başkanlık sistemi üzerinden gidilmeli. Kadrosuzluktan bahsediliyor. Bir ilçede belediye başkanlığı için 8-10 aday var ama ilçe yönetiminde insan göremiyorsunuz. Bu çok çelişkilidir. Bunun için eğer mümkünse bölgenin her yerinde siyaset akademileri hızla ve geniş bir şekilde geliştirilmeli. Urfa'da olur, Mardin'de olur. Siyaset akademileri hızla geliştirilmeli. Bir aday bence birkaç kişi hariç iki defadan fazla aday olmamalı" dediğini aktardı.

Mehmet Öcalan, görüşmede ağabeyinin Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani'nin Türkiye ziyaretine ilişkin de değerlendirmede bulunduğunu söyledi.

Ama PKK liderinin bu konuda açıklama yapmak istemediğini belirten kardeş Öcalan, "Barzani ziyaretine ilişkin değerlendirme yaptı. Ama şu aşamada açıklamayı doğru bulmuyorum. Neyin ne olacağını nereye gideceğini aktardı. Şu aşamada aktarmayı uygun bulmuyorum" sözlerini aktardı.

'ROJAVA HALKININ DİRENİŞİNİ SELAMLIYORUM'

Mehmet Öcalan Öcalan'ın Rojava'daki gelişmelere ilişkin ise, "Rojava'daki demokratik siyasi mücadele ve halkın duruşunu ve direnişini saygıyla selamlıyorum. Oradaki yapı tüm halklarla birlikte özerkliği daha da kökleştirmeli" dediğini söyledi. Mehmet Öcalan son olarak Öcalan'ın tüm kamuoyuna selamlarını ileterek, "Herkese selamlarını gönderdi. Herkesten demokratik siyasete daha fazla katkı sunmasını bekliyorum" dediğini söyledi. (Yüksekova Haber)