Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barak Obama'dan önceki gün gelen “basın özgürlüğü” eleştirisine ilişkin olarak “Gıyabımda açıklama yapılmasına üzüldüm” dedi.

Hürriyet gazetesinden Tolga Tanış'ın haberine göre Erdoğan, dün Türkiye'nin Washıngton Büyükelçiliği'nde kendisine eşlik eden gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ABD Başkanı Obama'nın, “Yürkiye'de basına yönelik yaklaşımın ülkeyi  sıkıntı verici bir yola sokacağı” sözlerine ilişkin bir soruya Erdoğan şöyle yanıt verdi:

“Gıyabımda o tür bir açıklama yapıldığını duyunca üzüldüm... Sayın Obama’yla görüşmemizde o konular gündeme gelmedi... Bana o türden bir şey söylenmiş değil...  Kaldı ki bizler daha önceki telefon görüşmelerimizde, basın üzerinden konuşmak yerine karşılıklı konuşmanın daha faydalı olacağını da konuşmuştuk...”

OBAMA'NIN AÇIKLAMASI

ABD Başkanı Obama, “Erdoğan’ı otoriter buluyor musunuz” sorusuna yanıt vermiş ve şunları söylemişti:

“Türkiye’de benim rahatsız olduğum bazı eğilimlerin olduğu sır değil. Ben basın özgürlüğüne, din özgürlüğüne, hukukun üstünlüğüne ve demokrasiye güçlü biçimde inanan biriyim. Erdoğan’ın demokratik yollardan üst üste seçildiğinden kimsenin kuşkusu yok. Ama basına karşı benimsedikleri yaklaşım, Türkiye’yi epey sıkıntılı bir yola sürükleyebilir. Ve onlara tavsiyede bulunmayı sürdüreceğiz. Erdoğan’a da söyledim. Göreve demokrasi vaadiyle geldiğini ve Türkiye’nin tarihi olarak modernlik ve açıklıkla iç içe geçmiş sağlam bir İslam inancının yaşandığı bir ülke olduğunu hatırlattım. Erdoğan bilgiye erişimi bastırma ve demokratik ortamı engellemeyi de öngören bir strateji yerine bu mirası sahiplenmeli. İşbirliklerinin birçok uluslararası ve bölgesel meselede önemli olduğunun da altını çizmek isterim. Öyle olmaya da devam edecek. Birçok müttefik ve ortağımızla yaptığımız gibi çalışır, işbirliği yaparız, çabalarına minnettar kalırız. Ve bazı farklılıklar olabilir. Farklılıklar neredeyse söyleriz. Burada da bunu yapmaya çalıştım.”