G-20 zirvesinin son gününde bir basın toplantısı düzenleyen ABD Başkanı Barack Obama, Erdoğan'ın sürekli dillendirdiği "güvenli veya uçuşa yasak bölge" konusunda "Verimli olmayacağına karar veriyoruz" dedi.

Obama, IŞİD'e karşı Suriyeli, Iraklı ve Kürt güçlerinin desdeklenmesi gerektiğini belirtti.

Zirvede Paris saldırılarına değindiklerini kaydeden Obama; "Soruşturma ve faillerin bulunması için Fransız ortaklarımızla birlikte çalışıyoruz. Bugün, yeni bir anlaşmayı ilan ediyoruz. Fransa'ya istihbarat ve askeri bilgi paylaşımını daha etkin hale getiriyoruz.

Çünkü bu tür saldırıların tekrarlanmaması için her şeyi yapmalıyız. IŞİD kötülüğün yüzüdür ve bizim hedefimiz bu terör örgütünü yok etmektir. Bunu yapmak için askeri, istihbarat güçlerine ve halklarımızın güçlerine sahibiz. Askeri anlamda koalisyonumuz hava saldırılarını arttırmaktadır" diye konuştu.

'SURİYELİ, IRAKLI VE KÜRT GÜÇLERİNİ DESTEKLEYECEĞİZ'

Sahaya ABD askeri gönderilmesi fikrine ilişkin de konuşan Obama, "Bunun bir hata olacağı sadece benim görüşüm değil, sivil ve askeri danışmanlarım da aynı görüşü paylaşıyor. Ordumuz Musul, Rakka ya da Ramadi'ye gidemez ve geçici olarak DAEŞ'i temizleyemez diye söylemiyorum. Daha önce gördüklerimizin tekrarını görebiliriz diye söylüyorum. 

Eğer yerel halklar yoksa kapsayıcı bir hükümete sahip yönetim bunun sonucu yok. Diyelim ki 50 bin askeri Suriye'ye gönderdik. Yemen'de ya da Kuzey Afrika'da terör saldırısı olduğunda oraya da mı asker göndereceğiz? Bir stratejinin sürdürülebilecek bir strateji olması gerekiyor. Altyapılarını engellemek, Suriyeli, Iraklı ve Kürt güçleri IŞİD'e karşı desteklemek, üzerinde baskı kurulması izlememiz gereken stratejidir" dedi.

Obama, mültecilerin durumuna ilişkin olarak da şunları söyledi: "Mülteciler konusunda Türkiye ve Lübnan inanılmaz bir yük kaldırıyorlar. Bu mültecilerin terör saldırılarına maruz kalmış mağdurlar olduğunu unutmamalıyız. Ülkelerimiz bu mültecilere kapılarını açmak ve kendi güvenliğimizi sağlamak zorundadır."