Sokağa çıkma yasağının sürdüğü Mardin’in Nusaybin ilçesi girişinde emniyet güçleri tarafından durdurulan aralarında sekiz HDP’li vekilin de yer aldığı 60 kişilik heyetin başlattığı oturma eylemi sürüyor. Heyetteki isimlerden olan HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, Nusaybin’deki durumun 90’lı yıllarda bölgede yaşananların da ötesine geçtiğini söylerken, oturma eyleminden sonuç alamamaları durumunda açlık grevine başlayabileceklerini belirtti.

Diken'den Tunca Öğreten'e konuşan Sancar, 4 gündür sokağa çıkma yasağı uygulanan Nusaybin’de yaralıların olduğunu hatırlatırken, "İlçeden haber alamıyoruz. Yiyecek ve içecek sıkıntısı olduğunu biliyoruz. Bebeklerin maması dahi yok. İlçe, hukuksuz bir şekilde rehin alınmış durumda” dedi.

Belirli aralıklarla ilçeden silah sesleri geldiğine dikkati çeken Sancar, içeride neler yaşandığı hakkında bilgilerinin olmadığını ve kaygılandıklarını söyledi.

VALİ VE KAYMAKAMA ÇAĞRI YAPTIK, OLUMSUZ YANIT ALDIK


Seçilmişler olarak ilçeye girmek istediklerini yetkililere ilettiklerini de belirten Sancar, “Vali ve kaymakama bir çağrı yaptık. ‘Gelin birlikte görelim neler yaşandığını’ dedik. ‘Çatışmaların yaşandığı mahallelerde biz arabuluculuk yapalım’ diye öneride bulunduk ama olumsuz yanıt aldık” ifadelerini kullandı.

Sanca, yetkililerin hangi gerekçeyle olumsuz yanıt verdiği sorusunu ise şöyle yanıtladı:

“Sokağa çıkma yasağı olması nedeniyle. Oysa sokağa çıkma yasağı, seçilmiş bir milletvekilinin, yasak olan şehre girmesine engel değildir. Savaş bölgelerine dahi heyetler girebilirken, olağanüstü hal veya sıkıyönetim olmaksızın vekillerin bir şehre girememesi; Türkiye’de hukuk düzeninin kökten bittiği anlamına geliyor.”

“SONUÇ ALAMAZSAK AÇLIK GREVİNE BAŞLAYACAĞIZ”

İçişleri Bakanı Selami Altınok başta olmak üzere Ankara’daki yetkililere ulaşma çabalarının sonuçsuz kaldığını belirten Sancar, Nusaybin girişinde oturma eylemi yapmaya devam edeceklerini, sonuç alamamaları durumunda ise açlık grevi başlatacaklarını söyledi.

"BU, HDP'NİN YÜKSEK OY ALDIĞI YERLERDE HALKI TERBİYE ETME GİRİŞİMİ"

Son olarak, HDP’nin yüksek oranlarda oy aldığı şehirlerde uygulanan sokağa çıkma yasağı ve gerçekleştirilen operasyonların bir politika olduğunu söyleyen Sancar, şunları söyledi:

“Güvenlik sorunu var diyorlar ama nasıl olduğunu açıklamıyorlar. Diyelim ki; bu mahallelerde 10 silahlı genç var. Ancak bu durum, tüm şehri abluka altına almayı meşru kılar mı sizce? Halkın güvenliğini sağlama bahanesiyle, en büyük zulmü halka yapıyorlar. Belli ki bu, HDP’nin yüksek oy aldığı yerlerde halkı terbiye etme girişimi. Bunun başarılı olmayacağını kendileri de biliyor. Bu öyle bir pervasızlık ki, 90’ların da ötesine geçen bir hale döndü.”