Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türkiye’ye girişine izin verilmeyen Almanyalı gazeteci Volker Schwenck ile Sputnik Türkiye Genel Müdürü Tural Kerimov’un güvenlik gerekçesi ile Türkiye’ye geçişine izin verilmemesine ilişkin, “Bu sınır dışı kararı güvenlik gerekçesi ile alınan bir karardır” dedi.

Türk yetkililer, Alman kamu televizyonu ARD'de çalışan ve Türkiye-Suriye sınırında göçmenlerle röportaj yapmak isteyen Alman gazeteci Volker Schwenck'i dün geçici olarak gözaltına aldı ve ülkeye giriş izni vermedi.

Kurtulmuş, konuyla ilgili soru üzerine Alman gazetecinin Türkiye'ye akredite olmadığını ve Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü'ne başvurusu bulunmadığını da söyleyerek, "Bu sınır dışı kararı güvenlik gerekçesi ile alınan bir karardır" dedi.

Sputnik’in Türkiye Genel Müdürü Tural Kerimov’un da Türkiye’ye girişinin engellendiğine yönelik haberlerin hatırlatılması üzerine de Kurtulmuş, bunun da güvenlik gerekçesi ile alınan bir karar olduğunu söyledi.

NE OLMUŞTU?

Rusya haber ajansı Sputnik’in Türkçe yayın yapan ‘sputniknews.com‘ adresi dahil olmak üzere ajansın 31 dilde yayın yapan internet adreslerine 15 Nisan’da Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından erişim engeli getirilmişti.

Sputnik erişim engellenmesinin ardından Sputnik Türkiye Genel Müdürü Tural Kerimov’un Türkiye’ye girişine izin verilmedi.

Alman birinci kanalı ARD’nin Kahire bürosu yöneticisi Volker Schwenck İstanbul’dan Türkiye’ye giriş yapmak isterken Atatürk Havalimanı’nda alıkonularak geçişine izin verilmemişti.