Bakanlar Kurulu, 13 yıl aradan sonra ilk kez Ankara dışında toplandı. Urfa’da toplanan Bakanlar Kurulu sonrası Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş açıklamalarda bulundu.

Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, günün en önemli gelişmesi olan Özgecan Aslan’ın katili Ahmet Suphi Altındöken’in hapishanede öldürülmesiyle ilgili şunları söyledi: "Özgecan’ın katilleriyle ilgili konu bakanlar kurulunda paylaşıldı. Katili olan kişi cezaevinde silahla vurularak önce ağır yaralandı sonra öldüğü bilgisi bize ulaştı. Babasının da hayati tehlikesinin olmadığı ama yarasının olduğu bilgisi var. Cezaevinde kim olursa olsun, birisinin öldürülmüş olması asla kabul edilemez. Burada kimin ne şekilde ihmali varsa ortaya çıkarılacaktır. Adalet Bakanımız müfettiş görevlendirmesi yaparak konunun detaylarıyla sonuçlandırılması, olay nasıl gerçekleşti ortaya çıkartılacaktır."

Numan Kurtulmuş'un konuşmasından satır başları ise şöyle:

5 İLDE SIĞINMACILAR İÇİN ÇALIŞMA

"Suriyeli sığınmacılar meselesi ikinci ele aldığımız konudur. İnsan hayatını ilgilendiren genel konuların dışında sığınmacıların sosyal entegrasyonu ile ilgili konular üzerinde de durulmuştur. Özellikle beş ilimizde yapılacak çalışmalar ayrı bir perspektifle ele alınmıştır."

KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI

"Kişisel verilerin korunması ile ilgili Nüfus ve Göç İdaresi Başkanlığı ilgilileri tarafından bilgiler verilmiştir ve gerekli çalışmalar gözden geçirilmiştir."

İSRAİL İLE NORMALLEŞME

"İsraille anlaşma konusunda Türkiye 3 konuyu gündeme getirmiştir. Arkasında duruyoruz bunların. Birisi özür dilenmesi, diğeri ambargonun hafifletilmesi, diğeriyse Mavi Marmara şehitlerine tazminat ödenmesi. Büyük bir mesafe alındı. Bütünüyle yerine getirilmeden anlaşmanın olmadığını söylemek istiyorum.

"Türkiye, Suriye’deki gelişmelerin tamamı Türkiye’yi birebir ilgilendiriyor. Oradaki sadece mülteciler meselesi, halkın göçleriyle ortaya çıkan sorunlar değil, Suriye’de siyasi olarak atılacak her adım Türkiye'yi etkilemektedir. Türkiye’nin öte tarafındaki gelişmelere kayıtsız kalamayız. Biz bu anlamda, özellikle Türkiye’nin içerisinde Suriye’nin kuzeyinde terör örgütlerine destek anlamına gelebilecek bir şeyi kabul etmemiz mümkün değil. Bu anlamda ortak noktaya gelene kadar da dostlarımızın da bize saygı göstermelerini, dikkate almalarını ifade ediyoruz."

"Şu anda siyasi anlamda bir çok oyunun oynandığı Suriye satrancında görüyoruz. Suriye’de nasıl bir çözüm olacağının birinci dereceden muhattabı Suriye halkıdır. Halkın istemediği hiçbir çözüm dayatılamaz. 5 yılda büyük bedeller ödemiş, aileleri perişan olmuş, 8 milyon Suriyeli göç etmiş, büyük acılar yaşamış olan yaklaşık yarım milyon insanı ölmüş milletten bahsediyoruz. Suriye’nin siyasi geleceğinin ne olacağına bırakın da halkın kendisi cevap versin." 

"Hiç kimse nasılsa masada eli zayıftır diyerek Suriye halkının kabul etmeyeceği görüşü dayatmaya kalkmasın. Uygulanabilir kalıcı bir barış bizim temennimizdir.

"Şimdi önce şunu söyleyeyim, mülteciler konusunda spekülasyonlar yapılıyor. Şöyle olacak, böyle olacak diye. Mültecilerin yerli halk sayılması söz konusu değildir. Kilis, kendi nüfusu kadar göçmene sahip. Şanlıurfa 530 bin mülteciye ev sahipliğe yapmaktadır. Bu illerdeki yüklerin hafifletilmesi için geçmişte de destek verildi şimdi de veriliyor. Merkezi hükümet olarak hafifletilebilmesi için çalışmaları sürdürüyoruz. Bu mültecilerin yerli vatandaşlar gibi sayılacak tamamen spekülasyondur. 

"Son sızmalar resmi kaynaklardan olmadığı, başka bir şekilde ortaya çıktığı anlaşılıyor. Tedbirler alındığı gibi bu süreçle ilgili soruşturmalar yürütülüyor."

"Bir program yapacaksak, resmi ilan edilmemiş bir program değildir. Sayın Merkel, başka liderler, figürler biliyorsunuz Türkiye’ye gelmişlerdir. Hangi program nasıl icra edilecek, kamuoyuyla paylaşılır."