Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) yapısındaki değişikliklere yol açan OHAL uygulamasının üçüncü kanun hükmünde kararnamesiyle (KHK) ilgili açıklama yaptı.

Kurtulmuş,  "TSK ile ilgili yapılan tasarrufların hiçbiri şahıslarla ilgili değildir. Aynı şekilde istihbarat birimlerinin yeniden organizasyonuyla ilgili çalışma da şahıslarla ilgili olmayacak" dedi.

Bakanlar Kurulu toplantısı, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplandı.

Toplantı sonrası açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Bu darbe teşebbüsü neyi hedefliyorsa tam tersi oldu, olmaya devam edecek" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin normalleşmesi ve bir daha darbe girişimi yaşanmaması için çalışmaların sürdüğünü söyleyen Kurtulmuş, "Türkiye'deki kamu yönetiminin işleyişinin demokratikleşmesi, sivilleşmesi için gerekli adımlar atılacaktır. Kamu diplomasisi vatandaşlara açık hale getirilecektir. Ehliyet, liyakat ve millete sadakat" dedi.
 
Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş açıklama yaptı.
 
Kurtulmuş'un açıklamalarının satırbaşları şöyle:
 
‘TÜRKİYE İÇİN ÖVÜNÇ MESELESİ’
 
"15 Temmuz 200 yıllık tarihin en önemli dönüm noktalarından biridir. Korkusuzca tankların önüne çıkan milletimizi tebrik ediyorum. Muhteşem bir diriliş destanıydı. Bu geceyi bize yaşatan bütün milletimize teşekkür ediyorum. Bir kere daha bu gecenin kahramanlarını saygıyla anıyorum.
 
Bundan sonra Türkiye kararlılıkla, akılla, izanla, hızla 15 Temmuz sonrasından çıkacaktır. Bu darbeyi yapan ‘FETÖ’ elemanları ve arkasındaki akıllar, darbe teşebbüsünün tam tersi olacaktır. Darbeciler ne istedilerse tam tersi oldu.
 
Bunlar bu darbe ortamıyla siyasette çatışma ortamı çıksın istediler. Bunların istediğinin tam tersine çok daha yakın bir dayanışma ortamı ortaya çıkıyor. TBMM'de 4 partinin ortak deklarasyon yayınlaması Türkiye için övünç meselesidir. Beştepe'deki toplantı da son derece değerli ve anlamlıdır.
 
‘ŞİMDİ TAM TERSİ OLUYOR’
 
Sayın Başbakanımız CHP ve MHP genel başkanlarını ziyaret edecek. Bu samimiyet ve iyi niyetimizin göstergesi. KHK'ların ne anlama geldiği ve TSK'nın yeniden yapılanmasının ana çerçevesi muhalefet liderleriyle paylaşılacaktır. Destek istenecektir.

Baskıcı, otokratik yönetim ortaya çıksın istediler. Şimdi tam tersi oluyor. Daha demokratik, daha şeffaf bir dönem çıkıyor. Bunlar darbeyle birlikte ekonomik kriz çıkmasını istediler. Türkiye bu süreci çok az hasarla geçti. Bir takım olumsuz tepkiler oldu ama bütün göstergeler olumlu anlamda yukarı doğru yükselmiştir. Bunlar çeşitli vesilelerle, bir takım derecelendirme kuruluşları üzerinde lobi faaliyetleri yaparak 'Türk ekonomisi kötüye gidiyor' algısı yaratmaya çalışacaklar. Türkiye ekonomisi çok daha iyi bir noktaya gidecek. 65. Hükümetin ortaya koyduğu adımlar atılmaya devam edecektir.

Türkiye'nin demokratikleşmesine katkı sağlayacak adımlardan birisi TSK'nın darbe sonrası yeniden yapılanmasını sağlayan 669 nolu KHK'nın sağladığı imkanlardır. Bu darbe teşebbüsü neyi hedefliyorsa tam tersi oldu, olmaya devam edecek.
 
TSK'NIN YENİDEN YAPILANMASI
 
TSK'nın yeniden yapılanmasıyla ilgili gelişmeleri, çok iyi hazırlanmış, çok iyi planlanmış bir çalışmanın sonucu. Sivil iradenin daha güçlü olması. YAŞ'ın sivilleşmesi bu yönde atılmış adımlardan birisidir. Yeni düzenlemeler silah günün tek bir elde toplanmasını önlemek için atılan adımlardır.
 
Bu bakımdan, Jandarma ve Sahil Güveliğin İçişleri Bakanlığı'na, Kuvvet Komutanlığının Milli Savunma Bakanlığı'na ve Genelkurmay'ın Cumhurbaşkanı'na bağlanması bu yönde atılmış adımdır. Askeri okulların kapatılması sağlanmış, TSK'ya gelişin farklı yönlerden sağlanmasının adımları atılmıştır. Uzman bir orduya geçilmesi için hazırlıklar yapılmaktadır.
 
Buradaki amacımız TSK'nın darbe için zemin olarak kullanılmasının önüne geçilmesidir. Türkiye'de darbelere zemin hazırlayan bir sistem, yapı var. Amacımız öyle bir sistem kuralım ki, TSK içerisinde hiç kimse bir daha darbe yapmayı aklının ucundan dahi geçiremesin. TSK, yeniden modernize edilerek, çok daha güçlü, bu çevrede vatan savunmasını sağlayan gözde bir kuruluşumuz haline getirelecektir.
 
Türkiye'deki kamu yönetiminin işleyişinin demokratikleşmesi, sivilleşmesi için gerekli adımlar atılacaktır. Kamu diplomasisi vatandaşlara açık hale getirilecektir. Ehliyet, liyakat ve millete sadakat.
 
Önümüzdeki 1 yıllık süre içerisinde Türkiye'deki bütün adımları hızlandırıp tamamlayacağız. Birisi normalleşmedir. Ama şimdi bunu ne unutturacağız, ne tamamen bununla meşgul olacağız. OHAL millete karşı yapılmış bir OHAL değil, devlet içindeki çetelere karşı yapılan bir OHAL'di. Süratle normalleşmeyi sağlayacağız.
 
Yapısal reformların sağlanması. 65. Hükümet'in almış olduğu kararlar uygulanmaya devam edilecek. Ekonomi, siyasal hayatı daha ileri bir seviyeye yükseltilecek. Türkiye'de yatırım ortamının geliştirilmesi, yüksek teknoloji ürünleri ve istihdam alanının genişletilmesi için çalışmalar sürdürülecektir. Bölgesel sorunların azaltılmasına ilişkin dış politikada yeni açılmalar çerçevesinde Türkiye'nin düşmanlarını azaltıp, dostlarını çoğaltacağız.

MARMARİS'TEKİ ARAMALAR
 
37 kişilik bir timin arama çalışmaları sona gelinmektedir. Bu timin içerisindeki herkes gönüllü, seçme olarak oluşturulmuş ama planları yapanları yapanların üzerinde bir plan yapıcı olduğunu unutmuşlar. Sayın Cumhurbaşkanımızın kılına zarar gelmeden bu suikast başarısız olmuş. Gece yapılan operasyonlar sırasında 11 kişi yakalandı. 37 kişiden 36'sı yakalandı. Sadece 1 astsubay aranıyor, onu da yakalayacağız. O Pensilvanya'daki çete reisi de güvenlik güçlerinin eline geçecektir.
 
Köln şehrinde fevkalede görkemli bir miting düzenlendi. O alanı dolduranlara çok teşekkür ediyorum. Ancak maalesef Alman makamlarının çifte standartlarını da görmezden gelemeyiz. 4 bin 500 terörist için davalar var, NSA davası senelerdir devam eder. Bu mahkemeler uzatılır, karar alınmaz, hala devam eder. Bu mahkemeler karar almakta zorlanırken, ne hikmetse Alman Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanımızın mitinge katılmasını 24 saatte yasakladı.
 
Maşallah Alman adaletine. Bu açık bir çifte standarttır. Demokratik olarak izin alınmış mitinge Sayın Cumhurbaşkanımızın telekonferansla katılması nasıl engellenir? Dünyanın her yerinde kendi ülkelerinin diasporasına hitap etmek isteyen yöneticiler bu tür toplantılara katılırlar. Almış oldukları kararın hiçbir rasyoneletisi olmadığını ifade ederim.
 
‘TÜRKİYE DARBELERE KARŞIDIR’
 
Şunu söylemek hakkımızdır: Türkiye çok ağır bir darbe tehdidiyle karşı karşıya kaldı. Her ağızlarını açtıklarında batılı standartlardan bahsedenler bu darbecilere karşı konuşabilselerdi. Demokrat olmak bunu gerektirir. Biz dünyanın neresinde olursa olsun darbe ve darbe girişimlerine karşı olduğumuzu ortaya koyuyoruz. Ancak Türkiye'nin 79 milyon halkı dünyanın en demokrat halkı olduğunu tescillemiştir.
 
SORU-CEVAP
 
Kamudan çıkarmalar: 15 Temmuz akşamındaki darbe teşebbüsü gerçekleşmiş olsaydı, ‘FETÖ'cüler dışında hiç kimseye hayat hakkı olmayacaktı. Bu örgütle herhangi bir şekilde ilişkisi olan herkes kamudan ayıklanacaktır. İlişkisi olmayan hiç kimseye en ufak zarar gelmeyecektir. Bu çete mensuplarına adalet prensibi içerisinde, kurunun arasında yaş da yanmamasına dikkat edeceğiz. Eğer herhangi bir hata olursa onu da düzeltiriz.

Askerlik süresi: İlgili çalışmalar yapılacak. TSK'nın 2030 perspektifi var. Bunun için çalışmalar hızlandırılacak. Amacımız TSK üzerinde spekülasyon oluşturmak değildir. Güçlü, amacı vatan savunması olan bir kuruluş haline gelmesidir.
 
Gülen'in iadesi: Biz hukuken elimizden geleni yaptık, yapmaya devam edeceğiz. ABD'liler empati yapsınlar. Diyelim ABD'yi yıkmak isteyen bir papaz burada Çankaya'da bir villada yaşamasına müsaade etsek. Ne hissederlerse, biz de hissederiz. Bir tane terörist başını orada yaşamasını mı sağlamak, yoksa 79 milyonun dostluk ve müttefiklik ilişkisine mi yönelmek.
 
Papa'nın açıklaması: Ben bu demeci bilmiyorum ama adamlarını göndersinler, kimi gönderirlerse göndersinler, gözü kapalı 100 kişiyi çevirsinler, 99'u FETÖ demezse biz bir şey bilmiyoruz. Gelsinler, incelesinler ama oturdukları yerden şüpheler varmış gibi davranmalarını kabul etmiyoruz.
 
TSK'da kuvvet dağılımı: TSK'nın bütünün başkomutanı Sayın Cumhurbaşkanı. Sayın Cumhurbaşkanı istediği personele talimat verebilir. Genelkurmay Başkanlığı sembolik bir makam değildir. Seçilmiş Cumhurbaşkanı ve seçilmiş Başbakan'ın askere müdahale etmesi normaldir.
 
İstihbaratta değişiklik: TSK ile yapılan tasarrufların hiçbirisi şahıslarla ilgili değildir. İstihbaratın yeniden organizasyonu da şahıslarla ilgili değildir. Vahim bir süreçle karşı karşıya kaldık. Hiçbir zaman kişiler üzerinden hesap düşünmeyiz. Darbeler 200 senelik bir mesele. Öyle bir sistem kurmalıyız ki kimse darbe yapamasın. Öyle bir istihbarat kuralım ki, en teferruatlı bilgilere sahip olsun, bu istihbaratı devleti için kullansın. İsimlerle ilgili değildir. Bununla ilgili çalışmalar KHK'lar ile yürürlüğe konulur.
 
Memurlara izinler: Net bir tarih söyleyemiyoruz. Onların da yaz tatili beklentisi var. Bir tedbir amacıyla. Gereği kalmadığı düşünüldüğü anda kaldırılır.
 
İngiliz ordusundan müdahale hazırlığı iddiası: Bu sadece duyumdur. İngiltere tarafından resmi açıklama gelmedi. Duyumlara göre hareket edemeyiz. Türkiye içerisindeki tüm yabancılar bizim misafirimizdir. Hiç endişe etmesinler Türkiye güvenli bir limandır.
 
Soruların sızdırılması: Geçmiş dönemde çok ciddi iddialar ortaya çıktı. 40 yıllık bir hazırlık. Soru çalışmlar, adam yerleştirmişler, adamların önünü kesmişler, bilgi almışlar. Kozmik Oda'daki bilgiler nerede, faili meçhullerin arkasında neler vardır? Kapak açıldı.
 
Kapak açıldıktan sonra üzerimize düşen ne varsa ortaya çıkarılacak. Bu millet geçmişinin şüphesiyle geleceğe yürüyemez. FETÖ veya benzeri örgütlenmenin çeteleşmesinin önlenmesi için devletin millete açık hale getirilmesini sağlamalıyız.
Boşaltılan askeri binalar: Sürecin sonunda gerekli adımlar atılır, bunlar teferruattır.
Almanya maslahatgüzarının çağrılması: Dünkü Sayın Cumhurbaşkanımızın konuşmasının engellenmesi, Türkiye-Almanya ilişkileri bakımından hassasiyet içeriyor. Karşılıklı fikir alışverişi yapılacaktır.