Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, "Bazıları Suriye'nin üç devlete bölüneceğinden bahsediyor oysa gerçekte 30 veya 40 kısma bölünebilir" dedi.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Şark El-Avsat gazetesine verdiği mülakatta gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Türkiye'nin sınır komşusu Suriye'nin bölüneceği iddialarına ilişkin Kurtulmuş, "Suriye savaşı kesinlikle barışın sağlanması gereken bir boyuta ulaştı" yanıtını verdi.

'SURİYE'NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ KORUMAMIZ GEREKİYOR'

Müslüman ülkelerin mezhepsel ya da etnik açıdan bölünmeye çalışıldığını ifade eden Kurtulmuş, şu değerlendirmede bulundu:
"Bazıları Suriye'nin üç devlete bölüneceğinden bahsediyor oysa gerçekte 30 veya 40 kısma bölünebilir. Büyük resmi görmek ve etnik ile dini grupları birleştirmek için çalışmamız lazım. Bunun için ana vazifemiz Suriye'yi tek bir devlet olarak korumaktır. Barış süreci aracılığıyla Suriye içerisinde farklı bir rejimi bulabiliriz, Suriye içerisindeki insanlar rejimin farklı bir modelini bulabilirler ancak Suriye'nin toprak bütünlüğünü korumamız gerekiyor. Bu bizim önceliklerimizden biri. Suriye'de tek çözüm bu, üç veya daha fazla kısma bölmek değil. Türkiye olarak Suriye'nin bölünmesine yönelik her türlü planı reddediyoruz. Türkiye'nin önceliği, demokratik bir sistem çerçevesinde Suriye'nin toprak bütünlüğüdür."

‘RUSYA İLE KARŞI KARŞIYA GELMEYİZ ANCAK…'

Kurtulmuş, Türkiye'nin Suriye'de Rusya ile karşı karşıya gelme ihtimaline ilişkin soruya ise "Böyle bir şey olduğunu zannetmiyorum ancak tüm taraflar arasında bölgesel bir savaş çıkma tehlikesi var" yanıtını verdi.