Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Suriye’de güvenli bölge konusunun tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Kurtulmuş, “Cerablus hattındaki gelişmeler ulusal güvenlik meselesidir. 911 km’lik sınırın bir tek örgütün eline, PYD’nin eline geçmesi Türkiye’nin kabul edebileceği bir şey değildir” dedi.

Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş’un NTV canlı yayınındaki açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

SURİYE SINIRI

“Cerablus hattındaki gelişmeler ulusal güvenlik meselesidir. 911 km’lik sınırın bir tek örgütün eline PYD’nin eline geçmesi Türkiye’nin kabul edebileceği bir şey değildir. Türkiye topraklarına atılan füzeler bizi rahatsız ediyor. Türkiye sınırın ötesindeki bu gelişmeleri yakinen takip ediyor. Bunu ulusal güvenlik meselesi olarak görüyoruz. Buradaki gelişmeleri Suriye’nin toprak bütünlüğü olarak gele alıyoruz.

“Suriye’nin toprak bütünlüğünü ortadan kaldıracak, iki ya da üç farklı devlet yapılanmasının ortaya çıkmasının artık son hazırlıkları anlamına gelecek gelişmelere Türkiye seyirci kalmayacağını ifade ediyor. Çok yakinen takip ediyoruz, anbean takip ediyoruz.

CERABLUS

“Bizim başından beri söylediğimiz Cerablus’un IŞİD’in elinde olması kabul edilebilir değildir. IŞİD üretilmiş bir örgüttür. Suriye’nin kuzeyinde diğer unsurlar da var. Bu etnik kültürel zenginliğin devam etmesinden yanayız. Cerablus’un IŞİD’den alınması, Musul’un IŞİD’den alınması konusunda Türkiye uluslararası toplumla koalisyonla işbirliği halinde çalışıyor.

ABD VE RUSYA

“Güvenli bölge meselesini tekrar gözden geçirmek lazım. Suriye’de uzun bir süredir devam eden vekalet savaşı dönemi vardı. ABD ve Rusya bu vekalet savaşlarını sürdürürse birbirleriyle savaşacak noktaya geldiler. Dolayısıyla hiçbir gücün Ortadoğu ve Suriye üzerinde birbirleriyle savaşacağını sanmıyoruz.

İNCİRLİK ÜSSÜ

“İncirlik’in Rusya’nın kullanımına açılması söz konusu olamaz, çünkü bu bir NATO üssüdür. Nasıl gündeme geldiğini bilmiyorum. Rusya NATO üyesi olmadığı için Rusya’nın burayı kullanması mümkün değildir.”

Kaynak: Duvar Gazetesi