Referanduma ilişkin tutumunu açıklayan Nor Zartonk, "Kurulmak istenen ırkçı, mezhepçi ve tekçi diktatörlük rejimine 'Hayır' (Voç) diyoruz" dedi.

Nor Zartonk, “Tek adam rejimine Hayır” başlıklı yazılı açıklama yayınladı. Nor Zartonk, AKPi’nin 15 yıllık iktidarı süresince özgürlükçü, eşitlikçi ve demokratik bir Anayasa’ya ulaşılmadığı gibi yargı bağımsızlığı ve kuvvetler ayrılığı noktasında önemli gerilemelerin yaşandığını aktardı. Oylanacak olan metni “Darbe anayasası” olarak tanımlayan Nor Zartonk, “Fiili olarak 7 Haziran seçimlerinden bu yana uygulanmayan kuvvetler ayrılığı, yargı bağımsızlığı, hukukun üstünlüğü gibi ilkeler anayasal olarak da kaldırılacak ve ülkede tam anlamıyla bir tek adam iktidarı kurulacaktır” dedi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

"Türkiye, bugün her diktatörlükte olduğu gibi muhalif milletvekillerinin tutsak edildiği, gazetecilerin ve akademisyenlerin işlerini yaptıkları için tutuklandığı veya işlerinden kovulduğu, muhalif gazete, radyo, televizyon ve internet sitelerinin kapatıldığı, sosyal medyadaki yorumlarından ötürü insanların hapse atıldığı bir ülke haline gelmiştir. 2016 Türkiye’sinde, bir kişinin emriyle onlarca Kürt şehri yıkılmış, binlerce insan göç ettirilmiş ve yüzlerce insan katledilmiştir. 16 Nisan’da önümüze getirilecek referandumda sorulan soru tüm bu yolsuzluklara, katliamlara, baskılara, yozlaşmaya ‘Evet’ mi yoksa ‘Hayır’ mı dediğimizdir.

Biz Ermeniler, kurulmak istenen ırkçı, mezhepçi ve tekçi diktatörlük rejimine 'Hayır' diyoruz. Kirli çıkar ilişkilerine de 'Hayır.' 9 senedir yapılmayan patriklik ve vakıf seçimlerini referanduma yedekleyen, Ermeni Halkının tüm kirli çıkar ilişkilerine de 'Hayır' diyoruz! Ermeni Soykırımı’nı her fırsatta inkar eden, durmadan bizleri ötekileştirmek suretiyle toplumda kutuplaşmayı yükselterek iktidarını sağlamlaştırmak isteyenlere de 'Hayır' diyoruz. 16 Nisan referandumu bu karanlık dönemden çıkışın başlangıcı olabilir. Biz Ermeniler eşitlik, özgürlük, barış ve adalet talebemizi yükseltmek, tüm bu AKP politikalarına cevap vermek için sandığa gidelim, HAYIR/VOÇ diyelim ve 'HAYIR’ı örgütleyelim.”