ANKARA - CHP Genel Başkanı kemal Kılıçdaroğlu, ses kaydı internete düşen MİT-PKK görüşmesiyle ilgili olarak "Biz niye görüştünüz demiyoruz, niye halka yalan söylediniz diyoruz” diyerek, görüşmenin yapılmasına karşı tavırlarını açıkladı. Kılıçdaroğlu, İsrail ile ilişkilerle ilgili olarak da "Bütün bu gürültünün arkasında aslında, İsrail kalkanı olan füze savunma sistemi var. Sessiz sedasız İsrail Kalkanı'nı getirdiler, Malatya'ya konuşlandıracaklar" dedi.

SENDİKACILARA "BİRLİK OLUN" ÖĞÜDÜ

Petrol - İş Sendikası 26.Olağan Genel Kurul'una katılan Kılıçdaroğlu, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Konuşmasına, "Mademki alın terinin, emeğin harman olduğu bir salondayız, o zaman ben de sitemlerimi dile getireceğim" diyerek başlayan Kılıçdaroğlu, kapalı kapılar ardında başka, çıkınca başka konuşmaları sevmediğini söyledi. Petrol - İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın'ın, "Yöneticiliğini korumak için herşeyi mübah sayan, inancını, heyecanını yitirmiş, 'hak verilmez alınır' şiarını, hak verilir, 'koltuk korunur'a dönüştüren sendikacılar da eklenince bugünkü dramatik durum ortaya çıkmaktadır" sözlerini tekrarlayan Kılıçdaroğlu, sendikacılara, "Sizin güzel bir sloganınız vardı, 'susma sustukça sıra sana gelecek' diyor. Sizin sloganızı size hatırlatırken, eğer birlik olamıyorsanız, güç olamıyor, kararlı duramıyorsanız, bilin ki birilerini gelir sizi parçalar" dedi.

"KUL HAKKI YİYEN, ETRAFINDA BİR SÜRÜ İNSAN VAR"

Taşeronlaşmaya ise karşı olduklarını yineleyen Kılıçdaroğlu, en büyük taşeronlaşmanın devlette olduğunu, bunu kaldırmak istediklerini söyledi. Demokrasilerde birinci kuralın hak aramaktan geçtiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Taşeronlaşmanın bu kadar yaygın olduğu ortamda hangi hakkı arayacaksınız" diye sordu. Tekel işçilerinin de çalışmak istediğini, ancak iş verilmediğini kaydeden Kılıçdaroğlu, 4C'li bu işçilerin hiç bir güvencesinin bulunmadığını, maaşlarının indirilmesinin söz konusu olduğuna işaret ederek, "Dönemin, işçilere yönelik en büyük eleştirilerinden birisi de, 'Ben kimseye kul hakkı yedirmem.' İşçilere söyleniyor bu. Çalışan, emek harcayan kişiye, 'ben kimseye kul hakkı yedirmem.' Ya kul hakkı yiyenlere bak, etrafın dolu. Bir sürü insan var kul hakkı yiyen senin etrafında" dedi.

"NİYE GÖRÜŞTÜNÜZ DEMİYORUZ NEDEN YALAN SÖYLEDİNİZ DİYORUZ"

MİT - PKK ses kaydına atıfta bulunan Kılıçdaroğlu, terörün tırmandığına işaret ederek, "Birşey söyleyeceğiz, muhaleft terörü azdırdı. Konuşmayacaksın diyorlar. Giderseniz terör örgütü ile pazarlık yaparsınız. Ya 'siz pazarlık yapıyorsunuz arkadaşlar' diyorsunuz. Bunu söyleyenler şerefsizdir, bunu ispat edemeyenler şerefsizdir diye en ağır hakaretlerle karşı karşıya kalıyoruz. Biz onlara 'niye görüştünüz?' demiyoruz. 'Niye halka yalan söylediniz?' diyoruz. Bir siyasetçinin temel görevi, halka doğruları söylemek değil midir? Görüştünüz. Eğer bunu dile getirmek istemiyosanız, 'o konuda yorum yapmak istemiyoruz' dersiniz biter. Ama bunu söyleyenler ispat edemezlerse, şerefsizdir derseniz o zaman haklı bir soruyu sorma hakkını elde edersiniz. Nedir o soru: Ben söyledim, sen bana en ağır şekilde hakaret ettin. Şimdi ben sana soruyorum: Elini vicdanına koy, halka yalan söylediğin için senin bu millete özür borcun var. Çık adam gibi bu milletten özür dile" dedi.

Görüşmeler için kullanılan “devlet konuşuyor” ifadesini de eleştiren Kılıçdaroğlu, "O da yanlış. Adam diyor zaten. ‘Ben buraya Recep Tayyip Erdoğan'ın özel temsilcisi olarak geldim’ diyor. Görüşme devletin görüşmesi değil, o da yanlış bir özür de buradan dilenmesi lazım" dedi.

İNÖNÜ'NÜN MENDERS MEKTUBUNU HATIRLATTI

Demokrasilerde bedel ödenmeden arzu edilen sonuçların ortaya çıkmayacağını ifade eden Kılıçdaroğlu, insanlık tarihine bakıldığında büyük bedellerin ödendiğinin görüldüğüne vurgu yaptı. Menderes'in asılışının 50.yılı olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, bugün toplumun tüm kesimlerinin o idamların yanlış olduğunu söylediğini, hatta İnönü'nün, dönemin Başbakanı'ına bir mektup yazarak, "Bu idamları yapmayın, doğru değil" dediğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Bugün üniversitelere, havalimanlarına o insanların isimlerini veriyoruz. Neden? Belki geçmişte yapılan hataların telefisi için. Ancak, siyasi idamların telafisi yoktur. Aynı şey Deniz Gezmiş ve arkadaşları için de geçerli. Onlar da güçlü bir Türkiye istiyordu. Fakat onlar da bedel ödediler. Siyasal idamlar, demokrasi tarihimizin iyi olmayan sayfalarıdır" yorumunu yaptı.

"İNSAF DİYE BİR ŞEY VAR"

Türkiye - İsrail ilişkilerine değinen Kılıçdaroğlu, Mavi Marmara'da 9 yurttaşın hunharca öldürüldüğünün altını çizdi. İktidara, "öldürülen 9 kişinin kanı yerde kalmasın, biz bunu takip edeceğiz" dediklerinde, kendilerine, "biz takip ediyoruz" dediklerini anımsatan Kılıçdaroğlu, "Biz olayı BM'ye götüreceğiz ve bunların hakkını BM'de soracağız dediler. Ne oldu? BM'nin raporu çıktı. İsrail'in eline, hiç kimsenin veremeyeceği bir avantajı, bu hükümet getirdi verdi. İsrail uluslararası avukatlarla anlaşsaydı 'acaba böyle bir rapor çıkartabilir miyin?' diye, böyle bir raporu çıkaramazdı. Kimin sayesinde çıkardı, bu hükümetin sayesinde, şimdi bir de dönüp bizi eleştiriyorlar. İnsaf denen birşey var. Bu rapor kaç aydır sizin elinizde? Yanıt yok. Yine soruyorum: Kaç aydır bu BM raporu sizin elinizdeydi ve niye sizin sesiniz çıkmıyordu?" diye sordu.

"KANKAYDIN, SAVAŞ HALİNE GELDİN, KİM İSTEDİ SENDEN BUNU?"

Başbakan Erdoğan ve Suriye lideri Beşar Esad'ın bir ay öncesine kadar vizeleri kaldırdığını, ortak bakanlar kurulu dediklerini, beraber bir barajın temelini birlikte attıklarını söyleyen Kılıçdaroğlu, aradan bir ay geçemeden kıyametin koptuğuna dikkat çekti. Başbakan Erdoğan'ın, Suriye'deki olaylar nedeni ile "bıçak kemiğe dayandı" sözlerini anımsatan Kılıçdaroğlu, "Ne demek bu? Birşey daha yaparsan, kurusar bakma ben sana savaş ilan edeceğim demektir. Bir başbakan, bir başka ülke için 'bıçak kemiğe dayandı' derken nedir başka? Bunu söyler. Olaylar oluyor. Yapıyor musun birşey? Birşey yapmıyor. Biz, sadece Suriye'de değil, Suudi Arabistan'da, Libya'da, Mısır'da, Katar'da, İran'da demokrasinin olmasını savunan bir partiyiz. Kendilerine şu soruyu sorduk: Arkadaş, parti aynı parti, yönetim aynı yönetim. Bir ay önce kankaydın, biray sonra nasıl savaş haline geldin. Kim istedi bunu senden? Hangi egemen güçler düğmeye bastı da, sen onların taşeronluğunu Türkiye'de yapıyorsun" diye sordu.

"BU GÜRÜLTÜNÜN ARKASINDA İSRAİL KALKANI YATIYOR"

Bunun karşısında kendilerinin "İsrail'in avukatlığı"nı yapmakla eleştirildiklerinin altını çizen Kılıçdaroğlu, "Biz size soru soruyoruz. Bu milletin bu cevaplara ihtiyacı var. Biz kimsenin avukatı olmayız. Eğer bir avukatlık aranıyorsa ben, Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının avukatıyım. Sen, Batı'nın egemen güçlerinin, Ortadoğu'daki taşeronluğunu yapıyorsun. Ben senin maskeni indirmek zorundayım" diye konuştu.

Bütün bu gürültünün arkasında aslında, İsrail kalkanı olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, "Sessiz sedasız İsrail Kalkanı'nı getirdiler, Malatya'ya konuşlandıracaklar. Şimdi kim İsrail'in avukatı" diye sordu.

"ÇAĞIRIYORSANIZ DİNLEYECEKSİNİZ"

Bu arada Kılıçdaroğlu'nun, hükümeti eleştirmesi sırasında salondaki bir kişi, "Siyasi mesajlar veriyorsunuz" diyerek tepki gösterdi. Bunun üzerine Kılıçdaroğlu bu kişiye "Siyasetçiyi çağırmayacaksınız o zaman. Siyasetçiyi çağrıyorsanız dinleyeceksiniz" diyerek karşılık verdi. Bu sırada salonda kısa süreli gerginlik yaşandı. Salondakilerin büyük bölümünün Kılıçdaroğlu'nun sözlerini alkışlarken tepki gösteren kişiyi de yuhaladığı görüldü.

DEMOKRASİLERDE BEDEL ÖDENMEDEN SONUÇ ALINMAZ

Demokrasilerde bedel ödenmeden arzu edilen sonuçların ortaya çıkmayacağını ifade eden Kılıçdaroğlu, insanlık tarihine bakıldığında büyük bedellerin ödendiğinin görüldüğüne vurgu yaptı. Menderes'in asılışının 50.yılı olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, bugün toplumun tüm kesimlerinin o idamların yanlış olduğunu söylediğini, hatta İnönü'nün, dönemin Başbakanı'ına bir mektup yazarak, "Bu idamları yapmayın, doğru değil" dediğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Bugün üniversitelere, havalimanlarına o insanların isimlerini veriyoruz. Neden? Belki geçmişte yapılan hataların telefisi için. Ancak, siyasi idamların telafisi yoktur. Aynı şey Deniz Gezmiş ve arkadaşları için de geçerli. Onlar da güçlü bir Türkiye istiyordu. Fakat onlar da bedel ödediler. Siyasel idamlar, demokrasi tarihimizin iyi olmayan sayfalarıdır" yorumunu yaptı.

"BM RAPORU KAÇ AYDIR ELİNİZDEYDİ"

Türkiye - İsrail ilişkilerine değinen Kılıçdaroğlu, Mavi Marmara'da 9 yurttaşın hunharca öldürüldüğünün altını çizdi. İktidara, "öldürülen 9 kişinin kanı yerde kalmasın, biz bunu takip edeceğiz" dediklerinde, kendilerine, "biz takip ediyoruz" dediklerini anımsatan Kılıçdaroğlu, "Biz olayı BM'ye götüreceğiz ve bunların hakkını BM'de soracağız dediler. Ne oldu? BM'nin raporu çıktı. İsrail'in eline, hiç kimsenin veremeyeceği bir avantajı, bu hükümet getirdi verdi. İsrail uluslararası avukatlarla anlaşsaydı 'acaba böyle bir rapor çıkartabilir miyin?' diye, böyle bir raporu çıkaramazdı. Kimin sayesinde çıkardı, bu hükümetin sayesinde, şimdi bir de dönüp bizi eleştiriyorlar. İnsaf denen birşey var. Bu rapor kaç aydır sizin elinizde? Yanıt yok. Yine soruyorum: Kaç aydır bu BM raporu sizin elinizdeydi ve niye sizin sesiniz çıkmıyordu?" diye sordu.

"GAZZE'YE SAVAŞ FİLOSU GÖNDERECEK MİSİN, GÖNDERMEYECEK MİSİN?"

Hükümetin, 'Gazze'ye gerekirse yardım gemileriyle beraber savaş gemileri göndereceğiz' sözlerini hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Eyvallah, tebrik ederiz. Gönderirsen seni anlından bile çıkar öperim dedim. Hadi gönder bakalım. Hemen çark. Efendim senin dudakların kirli, benim alnım temiz. Sen bırak onları, sen Gazze'ye savaş filosu gönderecek misin, göndermeyecek misin. Adam gibi adam ol, benim soruma adam gibi yanıt ver" ifadelerini kullandı.

"AKP ŞAKŞAKÇILIĞI YAPAN MEDYA GRUBU İLE KARŞI KARŞIYAYIZ"

Türkiye'de basının özgür olmadığını, basın çalışanlarının haklarını ise hükümetin ellerinden aldığına dikkat çeken Kılıçdaroğlu, bazı yayın organlarını ise "Medya özgür değil, AKP şakşakçılığı yapan güçlü bir medya grubu ile karşı karşıyayız. Bunlarınn iş gücü, bütün TV kanalları dahil acaba CHP'yi nasıl eleştiririz. Karşı taraf, 'aman ha, karşı tarafa birşey söylenir mi?'" sözleriyle eleştirdi.

"KANKAYDIN, BİR AY SONRA NASIL SAVAŞ HALİNE GELDİN"

Başbakan Erdoğan ve Suriye lideri Beşar Esad'ın bir ay öncesine kadar vizeleri kaldırdığını, ortak bakanlar kurulu dediklerini, beraber bir barajın temelini birlikte attıklarını söyleyen Kılıçdaroğlu, aradan bir ay geçemeden kıyametin koptuğuna dikkat çekti. Başbakan Erdoğan'ın, Suriye'deki olaylar nedeni ile "bıçak kemiğe dayandı" sözlerini anımsatan Kılıçdaroğlu, "Ne demek bu? Birşey daha yaparsan, kusura bakma ben sana savaş ilan edeceğim demektir. Bir başbakan, bir başka ülke için 'bıçak kemiğe dayandı' derken nedir başka? Bunu söyler. Olaylar oluyor. Yapıyor musun birşey? Birşey yapmıyor. Biz, sadece Suriye'de değil, Suudi Arabistan'da, Libya'da, Mısır'da, Katar'da, İran'da demokrasinin olmasını savunan bir partiyiz. Kendilerine şu soruyu sorduk: Arkadaş, parti aynı parti, yönetim aynı yönetim. Bir ay önce kankaydın, bir ay sonra nasıl savaş haline geldin. Kim istedi bunu senden? Hangi egemen güçler düğmeye bastı da, sen onların taşeronluğunu Türkiye'de yapıyorsun" diye sordu.

"BU GÜRÜLTÜNÜN ARKASINDA İSRAİL KALKANI YATIYOR, SESSİZCE MALATYA'YA KONUŞLANDIRACAKLAR"

Bunun karşısında kendilerinin "İsrail'in avukatlığı"nı yapmakla eleştirildiklerinin altını çizen Kılıçdaroğlu, "Biz size soru soruyoruz. Bu milletin bu cevaplara ihtiyacı var. Biz kimsenin avukatı olmayız. Eğer bir avukatlık aranıyorsa ben, Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının avukatıyım. Sen, Batı'nın egemen güçlerinin, Ortadoğu'daki taşeronluğunu yapıyorsun. Ben senin maskeni indirmek zorundayım" diye konuştu. Bütün bu gürültünün arkasında aslında, İsrail kalkını olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, "Sessiz sedasın İsrail Kalkanı'nı getirdiler, Malatya'ya konuşlandıracaklar. Şimdi kim İsrail'in avukatı" diye sordu.

(Gazeteport)