SADECE PLANLAYANLAR DEĞİL TÜM DARBECİLER YARGILANSIN!

Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) Genel Başkanı Ziya Halis, “Balyoz Darbe Planı tutuklamaları artık Türkiye’de darbe planlamanın suç olduğunun önemli göstergelerinden. Peki ya darbe planlamanın ötesine geçerek planlarını gerçekleştirenler? 12 Eylül’ün simgesel ismi Kenan Evren ve diğerleri darbe yapmış olmalarına rağmen masum mu? Darbe planlamak suç da yapmak değil mi? Yoksa AKP hükümeti yalnızca kendi darbecileriyle mi uğraşıyor?” diye sordu.

BALYOZ DARBE PLANI’NIN SORUMLULARI YARGILANMALI

EDP Genel Başkanı Ziya Halis, “Bugüne kadar yapılmış darbelerin, askeri müdahalelerin tamamı sonuç olarak vesayet rejimini ve statükoyu güçlendirmeye yaramış; halkın iradesini hiçe sayarak militarizmin sınırsızca terör estirmesini ve tekçi devlet anlayışının her defasında baskıyla, zorla yeniden inşasını doğurmuştur. Balyoz Darbe Planı da bu çabalardan sadece birisidir. Partimiz yürütegeldiği eşitlik ve demokrasi mücadelesinin merkezine darbecilerle, vesayet rejimiyle hesaplaşmayı koymuş ve halkın iradesinin egemen kılındığı bir ülke yaratma çabasında olmuştur. Bu kapsamda, Eşitlik ve Demokrasi Partisi olarak askeri müdahale hazırlığı olan Balyoz Darbe Planı’nın sorumlularının yargılanmasını ve hak ettikleri cezayı almasını önemsiyoruz, demokrasi için olumlu sonuçlar doğuracağına inanıyoruz” dedi.

EDP, referandumda 12 Eylül darbecilerinin yargılanmasını engelleyen 15. Maddenin kaldırılması gibi kimi kısmi iyileşitrmeler nedeniyle, “AKP Zihniyetine Hayır, Referandumda Evet” demişti. Referandum sonrasında da birçok ilde darbeciler ve 12 Eylülcüler hakkında yaygın suç duyurularında bulunan EDP, her ayın 12’sinde bu talebi hatırlatan eylemler düzenledi. En son 12 Şubat’ta çeşitli illerden  faks çekerek Başbakan’ı gerekli adımları atmaya çağırdı. Ancak AKP mecliste diğer partilerce bu yönde verilen çeşitli önergelere “hayır” demeyi sürdürdü.

Referandum sürecinde üzerinde ısrarla durdukları konunun AKP'nin yalnızca “kendine demokrat” zihniyeti olduğunu belirten Halis, “bu tutuklamalarla bunu bir kez daha görmüş olduk” dedi.

AKP HÜKÜMETİ SAMİMİYETSİZ

Ziya Halis, “Hayır dediğimiz bu zihniyet ne 12 Eylül’le, ne 1000 operasyonla ne de JİTEM’le hesaplaşabilir. Çünkü AKP hükümeti samimiyetsizdir. Çünkü AKP hükümeti halkın sorunlarını değil kendi sorunlarını merkeze alarak politika yürütmektedir. Çünkü bugüne dek gelen tekçi, statükocu vesayet rejiminin temel özellikleri AKP hükümetiyle başka bir bedene girmiş gibidir. Alevilerin, Kürtlerin, emekçilerin, yok sayılanların sorunları AKP hükümetinin ilgi alanında değildir, tek dertleri kendi iktidarlarını sağlamlaştırmaktır” dedi.

“AKP ZİHNİYETİNE HAYIR, DARBECİLERİN YARGILANMASINA EVET”

Ziya Halis, “Eşitlik ve Demokrasi Partisi olarak diğer demokrasi güçleriyle birlikte darbecilerin yargılanması için ısrarla yürüttüğümüz mücadele, adalet talebimiz hala karşılık bulmamaktadır. İşkencelerin, faili meçhullerin, kayıpların, yargısız infazların failleri olan darbeciler hala yargılanmamakta, AKP hükümeti ise takındığı umursamaz tutumla darbecileri koruyarak, harekete geçmeyerek bu suçlara ortak olmaktadır. Balyoz tutuklamaları her ne kadar darbe planlayanları yargılamak açısından anlamlı olsa da bu gerçeği değiştirmemektedir. Referandumda söylediğimiz “AKP zihniyetine hayır, referandumda evet” sözü bugün için “AKP zihniyetine hayır, darbecilerin yargılanmasına evet” şeklinde dönüşmüştür. Eşit ve demokratik bir Türkiye için sadece planlayanlar değil tüm darbeciler yargılansın!