NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi, yarın Polonya'nın başkenti Varşova'da başlayacak.

Zirveye, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Barack Obama'nın yanı sıra NATO üyesi 28 ülke ve ortak ülkelerin devlet ve hükümet başkanları katılacak.

Zirvede, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlardan üst düzey yetkililer de yer alacak.

Zirvede Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığındaki heyet temsil edecek.

İki gün sürecek zirvenin gündeminde, Rusya'nın Karadeniz'deki askeri hareketliliği ve IŞİD ile mücadele konuları bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a zirvede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Fikri Işık eşlik edecek.

Öte yandan, zirvenin yapılacağı PGE Naradowy Stadyumu çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Stada çıkan yollar kapatılırken, helikopterler de zirvenin yapılacağı alanın üzerinde güvenlik uçuşu gerçekleştirecek.

Zirvenin güvenliğinin havadan sağlanmasına Türkiye de destek verecek.

Fransa ve İngiltere'nin de destekleyeceği bu görev kapsamında, Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı havadan ihbar ve kontrol (HİK) uçağı, Polonya semalarında görev yapacak.

AB İLE İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI

Zirvede, ittifak üyelerinin savunma harcamalarını artırma yönündeki taahhütlerini yinelemesi de bekleniyor.

IŞİD ile mücadele kapsamında ise zirvede, NATO AWACS erken uyarı ve gözlem uçaklarınca elde edilen bilgilerin, IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonla paylaşılmasına da karar verilecek.

AB ile iş birliği anlaşması imzalanacak zirvede ittifak liderlerinin, NATO'nun değişen güvenlik ortamına uyarlanmasını teminen Galler Zirvesi'nde aldıkları kararların uygulamasını gözden geçirmeleri, caydırıcılığı ve kolektif savunmayı pekiştirecek ilave tedbirlere onay vermeleri de bekleniyor.

Devlet ve hükümet başkanları seviyesindeki NATO-Ukrayna Komisyonu toplantısında ise Minsk Antlaşmaları'nın uygulanması dahil Ukrayna'daki son durum ele alınacak.