"Gezi HDP'dir" diyerek milletvekili adayı olan Ethem Sarısülük'ün ağabeyi Mustafa Sarısülük, halklara seslendi: "HDP yaşadığımız temel sorunları çözecek yegane kilittir. Korkmayın çünkü büyüyen bir HDP var."

1 Kasım seçimlerine "Büyük insanlık büyük barış" sloganıyla hazırlanan HDP'nin milletvekili listesinde en dikkat çeken isimlerden biri Ankara’daki Gezi eylemlerinde polis kurşunuyla yaşamını yitiren Ethem Sarısülük'ün ağabeyi Mustafa Sarısülük.

Ankara 2. Bölge 1. Sıra Milletvekili Adayı gösterilen Sarısülük, neden HDP'den aday olduğunu ETHA'ya anlattı. HDP'nin 7 Haziran listesinde yer almayan Sarısülük, "Bu savaş döneminde neden aday oldunuz?" sorusuna, ailesinin mücadele geleneğini hatırlatarak yanıt verdi: "Hayatımız hep zorluklarla geçmiş bir aileyiz. Yüzlerce kez feleğin çemberinden geçtik. 7 Haziran'da aday değildim. Ancak 7 Haziran sonrasında AKP ve Saray despotizminin uyguladığı politikalara karşı bu gidişata 'Dur' diyebilmek için aday oldum."

'HDP HALKLARIN ÇİÇEK BAHÇESİ'

HDP'yi "halkların çiçek bahçesi" olarak tanımlayan Sarısülük, "HDP'nin savunmuş olduğu ilkeler, bu ülkenin temel sorunlarına getirdiği çözüm öneriler ile hem aile hem de birey olarak hayata bakış açımız aynıydı. Bu nedenle milletvekili adaylığını bir görev ve sorumluluk olarak aldım ve aday oldum" diye konuştu.

Sarısülük, 7 Haziran'da sandıktan çıkan halk iradesini tanımayan AKP'nin HDP'yi hedef aldığını vurguladı. HDP binalarına yönelik ırkçı faşist saldırıları anımsatan Sarısülük, "O saldırılar bize Sivas katliamını hatırlattı" dedi.

'HDP ZOR SÜREÇLERİN PARTİSİ'

Saray'ın halklara karşı ilan ettiği savaşın sonuçlarına dikkat çeken Sarısülük, HDP için "Zor süreçlerin partisidir" dedi ve şunları ekledi: "Partimiz bugüne kadar elde ettiği tüm başarıları tırnakları ile kazıyarak elde etti, bütün ezilen halklarla bu sürece geldi. 7 Haziran'dan sonra oluşan bu ırkçı şovenist hava ve savaş ortamına karşı 'İnadına özgürlük, inadına barış, inadına HDP' söylemine daha sıkı sarılacağız, daha kararlı olacağız. Bizler omuz omuza verdikçe, kol kola girdikçe, hayatımızı yaşanmaz hale getiren AKP'nin bu savaş politikalarını boşa çıkartacağız. 7 Haziran'da AKP'ye, 'Seni başkan yaptırmayacağız' demiştik. Şimdi de halklar HDP etrafında kenetlenecek ve onların bu gerici iktidarını tuzla buz edecektir. Hep kazanan barış olacak ve biz AKP'yi barışın altında bırakacağız."

Sarısülük'ün HDP'den milletvekili adayı olmasını Gezi direnişçileri nasıl karşıladı?

Mustafa Sarısülük'ün bu soruya yanıtı, "İlk aday listeleri açıklandığında çok olumlu tepkiler aldım, yüzde 90'u bana destek mesajlarını iletti. Bu değerlendirmelerde HDP'de olmamız gerektiği fikri öne çıktı. Çok küçük bir kesimden -ki ırkçı şovenistler- kendi durumlarına uygun olarak tepki gösterdi. Bu olumsuz tepkiler de şovenist kafatasçı insanların çok bilinçli bir yönelimiydi" dedi.

'GEZİ HDP'DİR, DOĞRU YERDEYİZ'

Gezi'nin üzerinden geçen 2,5 yıla rağmen hala HDP ile Gezi direnişi arasında ayrıştırma yapılmasına itiraz eden Sarısülük, şöyle konuştu:

"Gezi en nihayetinde radikal özgürlük ve radikal demokrasiydi. AKP iktidarına, Tayyip Erdoğan sultasına karşı bir başkaldırıydı, isyandı. Zaten HDP'yi de var eden, HDP'nin üzerinde yeşerdiği zemin de ana eksen olarak bunlardır. Birbirleri ile çelişen değil tam tersine birbirleri ile örtüşendir. Hem politikası, hem parti programı, hem siyaset yapma yöntemi ile Gezi'nin ortaya çıkarmış olduğu değerleri bütün olarak savunan ve bunun için Gezi'den önce de Gezi'den sonra da bu mücadeleyi yürüten HDP'dir, HDP'nin temsil ettiği ilkelerdir. O anlamıyla Gezi aslında HDP'dir. Gezi direnişinde kardeşimi kaybettim. Bizler zaten bu değerler için mücadele ediyorduk. Bu anlamda doğru yerdeyiz. Bizim de zaten hem Gezi'de ortaya çıkan bu değerlerin temsiliyeti hem de bugün gerek Rojava'da, Kobane'de devam eden büyük insanlık mücadelesini savunacağımız, aynı zamanda bu topraklarda da bunu büyüteceğimiz yegane yer, HDP'nin şemsiyesidir. Anadolu toprakları ve Mezopotamya, insanlığın büyüdüğü, kadim kültürlerin, kadim dillerin, kadim inançların olduğu bir topraktır. Doğal olarak da bu topraklarda HDP bu birlikteliği savunan bir partidir. Bu nedenle Gezi ile HDP'yi ayrıştırmak tamamen AKP ve AKP politikalarına yarayan bir olgudur."

Sarısülük ailesi, Ethem'in katillerinin yargılanması için sokaktan adliyeye iki yılı aşkın süredir mücadele ediyor. Şimdi mücadele alanlarına Meclis eklenecek. Peki Mustafa Sarısülük Meclis'te ne yapacak?

Bu soruya Sarısülük'ün yanıtı şu şekilde oldu: "Hem birey hem de parti olarak sadece parlamenter sistemi savunmuyoruz. Parlamentonun yanı sıra tüm ezilenlerle birlikte sokakta siyaset yapıyoruz. Sokaktan gelerek büyüyen partiyiz. Parlamentoda da savunduğumuz değerlere, özellikle Gezi'de ortaya çıkan yaşam hakkından kentleşmeye antidemokratik uygulamalardan hukuksuzluk ve adaletsizliğe kadar etkin bir mücadele yürütmeye çalışacağız. Bunları parti programımız çerçevesinde Türkiye halkları ile birlikte yapacağız. Halkın içinde halklarımızla birlikte bu süreci öreceğiz ve büyümeye de devam edeceğiz. Meclis'te de bu değerleri bayraklaştırmak, büyütmek bizim de ayrıca sorumluluğumuzdadır. Bunun için de etkin bir mücadele yürüteceğiz."

'KORKMAYIN. ÇÜNKÜ BÜYÜYEN BİR HDP VAR'

AKP ve Saray'ın korkutarak halkları teslim almaya çalıştığını vurgulayan Sarısülük, halklara, "Korkmayın HDP var" diye seslendi.

Sarısülük'ün son mesajı şöyle oldu: "Bütün Türkiye halklarını, ezilen bütün kesimleri, HDP'nin savunduğu değerleri hayata geçirmek için HDP'ye sarılmaya davet ediyorum. Çünkü HDP yaşadığımız temel sorunları çözecek yegane kilittir. Korkmayın çünkü büyüyen bir HDP var, büyüyen bir ağacımız var, büyüyen bir çiçek bahçemiz var."

(ETHA/Arzu Demir)