Türkiye'nin Suriye politikasının kökeninde Kürt fobisinin yattığını söyleyen PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, Türkiye'nin Suriye politikasında bir değişiklik yapmaması halinde çok zarar göreceği uyarısı yaptı.

Rojava'nın temel siyasi ve toplumsal gücü olan PYD'nin Eşbaşkanı Salih Müslim, Rusya'nın Suriye müdahalesi, ABD'nin başarısız olan eğit-donat programı ve Türkiye'nin denklemdeki rolünü değerlendirdi. Med Nuçe TV'de bir programa katılan Müslim, Rusya hava saldırılarının Suriye rejiminin isteği üzerine gerçekleştiğini belirterek "Birinci hedefi bu rejimi korumaktır" dedi. Rusya'nın geliştirdiği hamlelerde kendi çıkarları olduğunu da belirten Müslim, bununla birlikte "Cihatçılara, selefilere karşı savaşması biraz yararlı olabiliyor" diye ekledi.

'REJİM GÜÇLENİRSE SİYASİ ÇÖZÜMDEN KAÇABİLİR’     

Hava saldırıları konusunda bazı endişeleri olduğunu ifade eden Müslim, şöyle konuştu: "Şöyle bir korkumuz var. Acaba Rusya müdahalesi Suriye'de siyasi bir çözüm sürecinde, rejimi daha mı güçlendirir, yoksa siyasi çözüm için yararlı mı olur?" Esad rejiminin güçlenmesi oranında siyasi çözümden kaçabileceği kaygısı taşıdıklarını belirten Müslim, dengeleri değiştiren Rusya müdahalenin bir danışıklı dövüş olabileceğine de işaret etti.

ABD İLE RUSYA ARASINDA ROL PAYLAŞIMI OLABİLİR    

Bu konuda Rusya'nın ABD ile görev veya rol paylaşımı söz konusu olabileceğine işaret eden Müslim, "Sanırım bu biraz danışıklı da olmuştur. Habersiz olmamıştır. Bir görev paylaşımı, ya da en azından bu savaşta rol paylaşımı da olabilir. Muhakkak dengeler biraz değişecektir. Ama böyle köklü değil. Sanırım birbirlerinden haberdardırlar. Cepheler biraz değişebilir ama aralarında köklü bir çelişki olmayacak" diye kaydetti.

'TÜRKİYE DENETİMİNDEKİ EĞİT-DONAT BAŞARISIZ OLDU’      

ABD'nin Türkiye ortaklığı ile yürüttüğü eğit-donat programının başarısız olduğunu belirten Müslim, "Eğit donat meselesi baştan beri ABD ve Obama tarafından dile getiriliyor. Tabi bu şekilde yararlı olamaz. Türkiye'nin denetimi altında bunları eğitmenin yol açtığı sonuçlar görüldü. Eğitilmiş bazı gruplar olsa da bunlar ya El Nusra Cephesi ya da DAİŞ'e geçtiler" ifadelerini kullandı. Türkiye dışında başka yerlerde eğitimler olur ve esasları da değişirse belki yararlı olabileceğini söyleyen Müslim, "Ancak mevcut haliyle devam ederse yararlı olmayacak" diye konuştu.

'TÜRKİYE KÜRT FOBİSİNDEN KURTULMALI’     

Türkiye'nin Suriye politikasına da değinen Müslim, özellikle Rojava'ya dönük planlarının suya düştüğünü belirterek "Bundan sonra politikasında bir değişiklik yapmazsa çok zarar görecektir" uyarısı yaptı.

Türkiye'yi Suriye politikalarında köklü değişiklik yapmaya çağıran Müslim konuşmasını şöyle noktaladı: "Daha halklara yönelik, çözüme yönelik, bilhassa Rojava'ya yönelik politikasında köklü bir değişime gitmesi gerekir. Yoksa hepimiz kaybederiz, hem Rojavalı olarak biz kaybederiz, hem de Türkiye ülke olarak çok şey kaybeder. Bunun kökünde de Kürt fobisi yatıyor. Türkiye, devlet ve hükümet olarak bu Kürt fobisinden kurtulmalı." (Besta Nûçe)