Kobani'de kentin tamamı ağır saldırı ve savaştan hasar görürken çoğu bina ise yerle bir olmuş durumda. Kentin yeniden inşası için Kanton yetkilileri tarafından mühendis ve uzmanlardan oluşan bir komisyon oluşturulurken, IŞİD saldırılarına karşı direnişin sembolü olan Kobani’nin müze olması önerileri de değerlendiriliyor.

Saldırılar nedeniyle göç etmek zorunda kalan sivil yurttaşların dönüşüne ilişkin kente yönelik tehlikenin henüz kalkmamış olmasından kaynaklı bir çağrı gelmezken, Kobani Kantonu Başbakanı Enver Müslim, kentin inşa süreci ve halkın geri dönüşleri ile ilgili ANF'den Kadri Özkan'a değerlendirmelerde bulundu.

İNŞANIN İLK ADIMI HASAR TESPİTİ VE TEMİZLİK

Kararlı ve iradeli bir mücadelenin ardından özgürleştirilen Kobani’nin ağır bir hasar aldığını söyleyen Müslim, “Bu kadar güçlü ve ağır silahlarla bir kente yapılan saldırılara karşı zafer kazanmak çok değerli ve önemlidir. Çoğu bina yıkılmış durumda. Birçok yerde halen çete cenazeleri var. Musul’da 4 milyon insan vardı, ancak DAİŞ (IŞİD) bir kerede aldı. ama Kobanê direndi ve zafere ulaştı” diye konuştu.

Köylerin kurtarılmasına yönelik "temizlik operasyonları"nın sürdürüldüğü bilgisini veren Müslim, “Köylerde direniş ve temizlik devam ederken kentte ise inşa zamanı. İnşa süreci için komisyonlarımızı oluşturduk ama tabi bunun ilk adımını, bir tartışma ve tespit oluşturacak” diye belirtti.

‘KOBANÊ DİRENİŞ KENTİDİR’

Kobani’nin inşa sürecinde yıkılan ve savaşın ağır izlerini taşıyan alanlarının, direniş belleğinin oluşturulması açısından “müze” olması tartışmalarının olduğunu söyleyen Müslim, “Özellikle Kobanê’nin böylesi bir terör saldırısına karşı verdiği direniş, dünya tarihi açısından bir örnektir. Bize saldıran, tüm dünyanın düşmanıdır. Biz de tüm dünyanın düşmanı bu teröre karşı en üst düzeyde bir direniş gerçekleştirdik. Kobanê, terörizme karşı direniş kentidir bu yüzden Kobanê’nin müze olması önerileri var” şeklinde konuştu.

"'KOBANÊ’NİN MÜZE OLACAĞININ KESİN KARARI ALINDI' DEMEK DOĞRU DEĞİL"

Müslim, Türkiye basınında “Kobanê’nin müze olacağı kararı alındı” şeklindeki haberlere yönelik olarak da, “Böyle bir karar alınmış değil. Savaşın izleri halen taze, köylerde operasyonlar ve çatışmalar devam ediyor. Böylesi bir ortamda, Kobanê’nin müze olacağının kesin kararı alındı demek doğru değil. O yönlü öneriler var. Tartışma ve araştırmalar sürüyor. Bu kente ve halka hangisi layıksa onu yapacağız” cevabını verdi.

İnşa sürecinin nasıl olacağının belirlenmesi ve hasar tespitlerinin yapılması için desteğe ihtiyaçlarının olduğunu aktaran Müslim, “Kuzey, Güney ve Doğu Kürdistan’dan, Türkiye’den, dünyanın her yerinden, toplumsal her alandan uzmanlar, mühendisler gelip bizlere el verebilir” ifadelerini kullandı.

‘ÇAĞIRIMIZ HERKESTEN ÖNCE KOBANÊLİ GENÇLEREDİR’

Saldırılar nedeniyle göç etmek zorunda kalan Kobanililerin kente dönüşleri ile ilgili konuşan Müslim, kentin sivil halkın dönüşü için henüz güvenli olmadığına dikkat çekerek şöyle devam etti:

“Halkın gelmesi için henüz erken. Çünkü şehir yıkıntı içinde ve cenazeler var. Hastalığın oluşmaması için ilk önce iyi bir temizliğin yapılması gerekir. Yine evlerde tuzaklama ve mayınlar var. Bunlar tamamen temizlenmeden geri dönüşler için bir çağrı da bulunamayız. Halkımızı tehlikeye atamayız. Ancak Kobanêli gençler bir dakika durmadan gelmelidirler. Gençler gelip köylerde devam eden direnişe ve kentin inşa sürecine katılmalıdırlar. Çağrımız herkesten önce Kobanêli gençleredir. Kent güvenli hale geldiğinde ise halkımıza çağrıda bulunacağız.”

Fotoğraf: AFP - Bülent Kılıç