PYD Eş Genel Başkanı Salih Müslim, CNN Türk'te canlı yayında soruları yanıtladı. Müslim, Erdoğan'ın kendilerine destek olmamak için bahaneler ürettiğini ifade etti. PKK ile organik bir bağlarının olmadığını söyleyen Müslim, "Kobanê düşmeyecek. Kobanê zafere doğru gidiyor" dedi.

Salih Müslim Erdoğan'ın "PKK = PYD" sözleri için "Kendisi bize destek vermemek için bahane arıyor. Kürt kazanımlarının karşısında duruyor. Biz Suriye partisiyiz. Hiçbir zaman PKK olmadık. Aralarındaki sorunlar Kuzey'i yani Türkiye'yi ilgilendirir. Biz Suriye'dekilerle bir anlaşmaya varıyoruz. Kendi evimizde, Suriye'deki diğer oluşumlarla birlikte, Araplarla, Türkmenlerle sosyal sözleşme imzalıyoruz. Demokratik sistem kuruyoruz. Erdoğan buna karşı çıkmak için bahaneler arıyor. Rejimden yanadır diyerek, rejimle mücadelemizi görmezden geliyor. Çeşitli bahanelerle bizi dıştalamak istiyor. Biz bunu reddediyoruz. Biz kimliğimizi, demokratik haklarımızı savunuyorsak bu, hiçbir zaman teröristlik olarak algılanamaz. IŞİD'le en çok savaşan biziz. Gerçekten IŞİD'e karşı savaşmak istiyorlarsa bize yardım etmesi gerekiyor. Kendi duruşuna bir açıklık getirmeli." yorumunda bulundu.

PKK'DEN EMİR ALMAYIZ

Müslim, Şirin Payzın'ın "PKK'den emir alıyor musunuz" sorusuna ise şöyle yanıt verdi: "PKK ile organik bağımız yok ancak bir Kürt partisidir, etkili bir partidir. En büyük desteği onlardan alıyoruz ama biz kimseden emir almıyoruz."

VERİLEN SÖZLER TUTULMADI

Hükümetten hiçbir zaman askeri müdahale istemediklerini, yardım koridoru konusunun görüşüldüğünü ve bu konuda söz aldıklarını söyleyen Müslim, verilen sözlerin halen tutulmadığını ifade etti.

BİZDEN TEK BİR MERMİ TÜRKİYE'YE YÖNELDİ Mİ?

Müslim, AKP'nin öne sürdüğü "YPG'ye silah yardımı PKK'ye gider" iddiasına da şu yanıtı verdi:

"2004’ten beri rejime karşı savaştayız. YPG de en az 2 senedir vardır. Söylesinler tek bir mermi Türkiye’ye yönelmiş mi? Biz hiçbir zaman Türkiye’ye karşı olmadık. IŞİD zaten gelip geçicidir. Ama biz halklarımızla binlerce sene beraber yaşayacağız. Sınır güvenliği diyor, sınır güvenliği bizi ilgilendirir. Her tarafında akrabalarımız var. Köyler akrabadır.  Rojava’daki halkımızla dostluk yapacaksan en azından kimliğimiz olmalıdır. Oradaki halk dostlarını düşmanlarını biliyor. Yardım olacaksa buna sevinmeleri gerekir.  IŞİD Türkiye’ye ulaşırsa kimbilir neler olur."

ROJAVA'DA KÜRTLERİN BİRLİĞİNİ SAĞLADIK

Federal Kürdistan'da yaptığı görüşmelere değinen Salih Müslim, "Geçmişteki pürüzleri giderdik. Bir Kürt heyeti kurulacak. İkincisi yönetimde ortaklık meselesi var. Üçüncüsü de güç birliği olacak. Rojava’da Kürtlerin birliğini sağladık. Barzani 'Benim için Hewler-Kobanê aynıdır' dedi. Demek ki destek veriyor" şeklinde konuştu.

KOBANÊ ZAFERE DOĞRU GİDİYOR

Salih Müslim, "Kobanê düştü düşecek diyorlar, doğru mu" sorusuna "Kobanê düşmeyecek. Kobanê zafere doğru gidiyor" yanıtını verdi. Müslim, Kobanê'de sivil kalmadı iddiasının da doğru olmadığını belirtti.

'TANKLARLA BAŞ EDECEK SİLAHLAR LAZIM'

Müslim, silaha halen ihtiyaç duyduklarını belirterek IŞİD'in son model tanklarla, Amerikan Humvee'leriyle saldırdığını, kendilerininse basit silahlarla direndiklerini bu sebeple daha nitelikli silahlara ihtiyaç olduğunu belirtti. Müslim, gelecek olan Peşmerge'lerin de özel birlikler olacağını, YPG ile koordinasyon halinde hangi silaha ihtiyaç varsa ona göre donanımlarının belirleneceğini söyledi.

ÖSO İLE ANLAŞILMADAN KİMSENİN GELMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL

Müslim, Kobanê'ye gelmesi muhtemel ÖSO birliklerine ilişkin de görüşmeler olduğunu ancak bir anlaşmaya varılmadan kimsenin gelmesinin söz konusu olmadığını ifade etti.

İRAN, ESAD'A DESTEĞİ ŞART KOŞUYOR

İran'la görüşmelerinin olduğunu ancak İran'ın destek vermek için Esad hükümetine desteği şart koştuğunu söyleyen Müslim, bu sebepten bir ilişki geliştiremediklerini sözlerine ekledi. (Evrensel)