HDP milletvekili Mithat Sancar, Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanlığı'na atanan Musal Çitil hakkında soru önergesi verdi. 

Sancar, İçişleri Banlığı'nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Musa Çitil'in nasıl terfi ettirildiğini sordu. Çitil'in terfi ettirildikten sonra Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanlığı'na hangi gerekçeyle atandığını da soran Sancar, şu soruların yanıtlanmasını istedi:

"Bölge halkına yaptığı iddia edilen işkenceler, tecavüz ettiği kadınlar, öldürdüğü sivil ve silahsız kişiler ortadayken ve bu nedenlerle açılan davalarda etkili yargı sürecinin işlemediği AİHM kararlarıyla sabitken, Musa Çitil görevine nasıl devam edebilmekte ve hatta terfi alabilmektedir? Bu zatı terfi ettirerek taltif eden mercilerin bu fiillere ortak olduğunu düşünüyor musunuz?

Bu atamanın yeni savaş politikalarıyla nasıl bir ilgisi vardır?

Musa Çitil'in, devletin karanlık uygulamalarının açtığı yaraların hala taze olduğu Diyarbakır, Mardin ve Urfa illerini kapsayan Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanlığı'na atanması sizce bölgede yaşayanlar üzerinde nasıl bir etki yaratacaktır?

Yaratacağı bu etkinin barışın tesisi için olumlu herhangi bir etkisinin olacağını düşünüyor musunuz?

Daha önce haklarında insan öldürme, işkence, kötü muamele, tecavüz ve benzeri suçlarla dava açılmış kaç jandarma mensubu vardır? İçişleri Bakanlığı bu kişilerle ilgili hangi hukuki ve idari işlemleri yapmıştır?"