HDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Muş Cezaevi'ndeki PKK ve PAJK'li tutuklulara dönük uygulamalar hakkında Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

'BASKILAR GENİŞLETİLDİ; HER GÜN ARAMA YAPILIYOR'

Türkiye cezaevlerinde giderek artan hak ihlallerinin bir örneğinin de Muş M Tipi Kapalı Cezaevinde yoğun bir biçimde devreye sokulduğunu söyleyen Üçer, söz konusu Cezaevinde PKK’li ve PAJK’li mahkûmlara uygulanan baskıların şiddetini arttırdığını belirtti. Koğuş çıkışlarında yapılan üst aramaları, atölye/spor alanları ile avukat ve aileler ile görüşülen alanları da kapsayacak şekilde baskıların genişletildiğini ifade eden Üçer, ayrıca normal koğuş aramalarının gündüz ve hafta içi yapılması gerekirken son iki haftadır cezaevi yönetiminin bu aramaları gece/gündüz, hafta içi/hafta sonu demeden, asker takviyesi ile her güne yaydığı bilgisini verdi.

'KOĞUŞ ARAMALARINA JİTEM DE KATILIYOR!'

Üçer, şunları kaydetti: "Son koğuş aramalarına sivil polisler, narkotik ekipleri ve mahkûmların JİTEM olarak tahmin ettiği kimi sivil ekipler de katılmıştır. Jandarma ve Çevik Kuvvetin de hazır bulunduğu son aramaya bir binbaşı, 2 yüzbaşı ve birçok astsubay öncülük etmiş; yataklar bile X-Rey cihazından geçirilmiş; aramaların gerekçesi olarak ise telefon ve silah bulundurmak gibi gerçekçi olmayan savlar ileri sürülmüştür. Üstelik bu baskılar sadece mahkumlara yönelik de değildir. Açık görüş günlerinde mahkûmların aileleri de insanlık onurunu zedeleyecek şekilde çıplak aramadan geçirilmektedir.

Cezaevi Birinci Müdürünün başta rol oynadığı bu uygulamalarda; Bingöl M Tipi Cezaevi’nde yaşanan firar eyleminden sonra; bu cezaevinden Muş M T ipi Cezaevi’ne atanan Cezaevi İkinci Müdürü’nün de önemli bir rol oynadığı aşikârdır. Söz konusu İkici Müdür, mahkûmlara sürekli olarak intikam duygusu ile yaklaşmaktadır."

HDP'li Üçer, Bakan Bozdağ'a Muş M Tipi Cezaevinde devreye sokulan söz konusu insanlık dışı uygulamalardan haberdar olup olmadığını ve konuyla ilgili soruşturma başlatıp başlatmayacaklarını sordu.