Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi ve Taraf yazarı Prof. Murat Belge, çözüm sürecine ilişkin olarak, "Erdoğan, Türkiye’ye barışı getiren adam olacaktı, şimdi bu olmayacak. Türkiye’ye barış gelecek mi artık o da belli değil ama barışın Erdoğan’la gelmeyeceği belli. Kürtlerin derdini anladığını da hiç sanmıyorum" dedi. Belge, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın çözüm sürecini bitirebileceğini söyleyerek, "Öcalan sanırım müzakereyi kesecek. Öcalan’ın 'Böyle olmuyor' deme noktasına yaklaştığını sanıyorum" ifadelerini kullandı.

Murat Belge'nin Taraf'tan Murat Şevki Çoban'a verdiği ve "İktidarı ile savaş çıkarır" başlığıyla yayınlanan söyleşinin ilgili kısmı şöyle:

Suriye’de bir direniş var ve bunun sonuçlarının Türkiye için de belirleyici olabileceği söyleniyor. Siz nasıl bakıyorsunuz, çözüm süreci yürüyor mu?

IŞİD’in ortaya çıkması ve Suriye’deki Kürlere saldırmasıyla, yeni bir biçimlenme ortaya çıktı. Ortadoğu politikasında ilk defa Kürtler diye bir antite, elle tutulur bir varlık var. Burada ben olsam Kürtlerle politika yapmaya öncelik tanırım. Ama tam tersini yapıyor. İçeride de çözüm süreci yürümüyor. Kısmen Erdoğan’dan, kısmen Kürt tarafı yüzünden yürümüyor. Tabii Kürt tarafı şunu seziyor; Erdoğan, “bir şey vermeden kurtulmak” gibi bir zihniyetle yaklaşıyor. Bu yüzden Kürtler arada bir “Süreç bitmiştir” diye ilan ediyorlar. Gerek Kandil, gerekse buradaki parti, sol bir siyasi terbiyeden geliyorlar ve o terbiye içinde Erdoğan’ın zihniyetini hazmetmeleri de zor.

Hâlbuki Kürt siyaseti uzun bir süre AK Parti’yi eleştirmemekle suçlandı...

Evet, ama bu Öcalan’dan kaynaklanıyor. Öcalan, başta kendisi olmak üzere tek kişilere inanan bir adam olduğu için, “Bu işi Erdoğan’la ben çözeriz” gibi bakıyor.

Sorunu çözecek iki adamdan biri dünyayı PKK’ye karşı ayaklanmaya çağırdığında, dengeler değişmez mi?

Evet, değişir. Öcalan sanırım müzakereyi kesecek. Öcalan’ın “Böyle olmuyor” deme noktasına yaklaştığını sanıyorum. Erdoğan zaten bu sürece Kürtleri çok sevdiğinden değil, başka bir siyasi hedefe ulaşmak için girdi. Demek ki, o hedefe ulaşmayacak.

Erdoğan’ın ulaşamayacağı o hedef ne?

Erdoğan, Türkiye’ye barışı getiren adam olacaktı, şimdi bu olmayacak. Türkiye’ye barış gelecek mi artık o da belli değil ama barışın Erdoğan’la gelmeyeceği belli. Kürtlerin derdini anladığını da hiç sanmıyorum. Ben âkil adam olunca, o sıfatla insanlarla konuşunca şunu gördüm: Adamlar bıkmış, özellikle okumuş yazmış olanların milliyetçi ideolojileri yok. “Bu ölümler bitsin yeter” gibi yaygın bir hava var. Sanırım Erdoğan buna güveniyor. “Ben bir şey vermeden, sadece çatışmayı durdurarak bu işi hallederim” gibi bezirgân hesabında yürüyor. Süreç bundan fazlasını göstermiyor.

İktidar PKK ile IŞİD’i aynı kefeye koyarken, ateşkesin kalıcı olması mümkün mü?

Değil. Çatışmalar yeniden başlayabilir.

Söyleşinin tamamını okumak için tıklayınız...