MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın siyasete girmek amacıyla istifasının ardından Milli İstihbarat Teşkilatı’nın başına kimin geleceği, merak konusu oldu.

Haber Türk'ten Volkan Yanardağ'ın haberine göre, Fidan’ın yerine, en güçlü aday olan MİT Müsteşar Yardımcısı, eski Brüksel Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa’nın vekâlet edeceği belirtildi. Dış istihbarattan sorumlu olan Musa, Musul Başkonsolosluğu rehinelerinin kurtarılması için başlatılan operasyonu yöneten isimlerdendi.

ASALETEN KİM ATANACAK?

Kaynaklar kritik önemdeki MİT Müsteşarlığı’na vekâleten atamanın ardından, asaleten atanacak ismin de Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu’nun istişareleriyle belirleneceğini söyledi. Fidan’ın işaret edeceği ismin de önemli olduğu vurgulandı.

Müsteşarlıkta vekâlet formülünün bir süre yürürlükte kalacağı da belirtiliyor.

Hakan Fidan'ın yerine MİT'e vekalet edecek İsmail Hakkı Musa

KONUŞULAN DİĞER İSİMLER

Kulislerde konuşulan bir diğer isim ise iç istihbarattan sorumlu MİT Müsteşar Yardımcısı iken Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı’na (KDGM) atanan Muhammed Dervişoğlu. İmralı görüşmelerine katılan isimlerden olan Dervişoğlu’nun şu anda sürdürdüğü kritik görev nedeniyle MİT Müsteşarlığı’na getirilmesinin düşük bir olasılık olduğu belirtiliyor.

Kulislerde, TİKA Başkanı Serdar Çam, Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç gibi isimler konuşulsa da çok olası görülmüyor.

ARINÇ İSİM VERDİ

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Fidan’ın siyaseti seçmesinin ardından çözüm sürecinin etkilenip etkilenmeyeceği yönündeki sorular üzerine şunları söyledi: “Fidan ile beraber bu işi başlatan MİT Müsteşar Yardımcısı şu anda Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı olan Muhammed Dervişoğlu da en az Fidan kadar bu konuyu takip eden bir insandır. ‘Acaba bir görev değişikliğinde o MİT’in başına gelecek mi?’ şeklinde aklımdan geçiyor. MİT’te, çözüm sürecinde bir boşluk olmaz. Çünkü adaya gidenlerden bir tanesi de odur.”