Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Mithat Sancar, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) "dokunulmazlıkların kaldırılmasının iptali"ne ilişkin başvuruları reddetmesini yorumlarken bundan sonraki süreçte neler yapılacağına dair de bilgi verdi.

ANF'ye konuşan Sancar, AYM'nin 'çok acele davrandığını' belirterek, şunları ifade etti: "AYM, henüz 15 günlük inceleme süresi varken acele bir karar verdi. Oysa bizim başvurularımızda yazdığımız gerekçeler ve ortaya koyduğumuz argümanlar gerçekten çok ciddiydi; anayasa hukuku açısından ciddiyetle tartışılması gereken argümanlardı. Büyük ihtimalle yargı ve diğer kurumlar üzerinde yaratılan baskıdan da etkilendi. Bu yüzden sorumluluk üstlenmek istemedi. Görevsizlik gerekçesiyle, son derece yüzeysel bir karara imza attı."

'SORUMLULUK ÜSTLENECEK CESARETİ YOK'

Söz konusu başvurularının 'tarihi fırsat' niteliğinde olduğuna dikkati çeken Sancar, "Türkiye'de yargının itibarını biraz da olsa yükseltmek, korumak için önemli, tarihi bir fırsattı. Çünkü diğer yüksek yargı organlarının başkanları üzerinden kamuoyunda zaten ciddi bir tepki var; yargıya ciddi bir güvensizlik var. En azından hukuk devleti ve demokrasi noktasında yargının bütünüyle çökmediğini, yargıdan bir katkı geleceğini gösterebilirdi. Belli ki bu sorumluluğu üstlenecek cesaret AYM'de bulunmuyor" diye konuştu.

Kendilerinden ziyade, AYM'nin ülkedeki demokrasi ve hukuk açısından talihsiz bir karar aldığını vurgulayan Sancar, siyasi ve hukuki mücadelelerini sürdüreceklerini kaydetti.

'YENİ BAŞVURULARIMIZI YAPACAĞIZ'

HDP'li Mithat Sancar, bundan sonra ne yapacaklarına ilişkin ise şunları belirtti: "Yeni başvurumuz için Meclis'ten geçen değişikliğin onaylanması ve Resmi Gazete'de yayımlanması gerekiyor. Bu başvurulardan biri iptaldir; 110 milletvekilinin imzasını gerektiriyor. Resmi Gazete'de yayımlanınca imzaya açacağız. Bakalım, başka partilerden destek olacak mı... Yeterli imza gelmezse o başvuruyu yapamayacağız ama fezlekeler mahkemelere gönderilecek ve yargılama süreçleri başlayacak; o süreçte hem AYM'ye bireysel başvuru hakkımız var, hem de AİHM'e başvuru imkanımız var. Onunla ilgili hazırlıklarımız da bitmiş durumda."