Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mithat Sancar, Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ın balkon konuşmasını ve seçim sonuçlarını değerlendirdi.

Bianet'ten Nilay Vardar'a konuşan Sancar, seçim sonuçlarının Erdoğan'ın başkanlığını frenlediğini, CHP-MHP muhalefetinin etkisizliğinin tescillediğini ve Erdoğan'ı dengeleyecek tek muhalefetin HDP olduğunu gösterdiğini belirtti.

BALKONDAN ÖNCE KUCAKLAYICI DEĞİL KUTUPLAŞTIRICIYDI

Erdoğan'ın balkon konuşmasında yeni bir şey olmadığını belirten Sancar, "kucaklayıcı" söylemlerine karşılık seçim öncesindeki ayrıştırıcı dilini hatırlattı.

"Konuşmada yeni hiçbir şey görmüyorum. Türkiyelilik vurgusu daha önce dile getirdiği fikirlerin bir toplamıydı. Kucaklayıcı olma vaadi de her balkon konuşmasında mevcuttu.

"Ama seçim öncesinde ayrıştırıcı ve kutuplaştırıcı ifadeler kullandı sık sık. Konuşmasında Ermenileri anarak bunu düzeltmeye çalıştı diye yorumlanabilir. Ancak bunun yansımalarını bundan sonra yapacaklarına bakarak göreceğiz.

"Konuşmasında AKP Genel başkanı ve başbakan rolünü bırakmadı. Zaten bırakmayacağını söylemişti. Ondan bütünüyle partiler üstü bir konuşma beklemek de gerçekçi değildi."

"ERDOĞAN, GÜL KRİZİ VAR" DEMEK ACELECİLİK

Sancar, Erdoğan ve AKP'nin geleceği ile ilgili ise şunları söyledi:

"Erdoğan'ın tarzında önemli bir değişiklik beklemiyorum. Siyasette aktif rol oynama çabasını sürdürecek. Kendi partisinde oluşacak yeni dengeler onun konumunu da ciddi bir biçimde etkileyecek.

"Bu tablo henüz çok net görülmüyor. Tamamen Erdoğan'ın kontrolü dışında bir AKP beklentisi gerçekçi değil. Ancak cumhurbaşkanlığı konumu ve makamı Erdoğan gibi aktif bir siyasetçi için bile sınırlar içeriyor. Bundan sonra partide her şeyi denetleme ve belirleme isteğini koruyacak ama bulunduğu konum buna ne kadar imkan verir, göreceğiz.

"Erdoğan ile Gül arasında bir rekabet, husumet olduğuna dair yorumlar çok kez dile getirildi. Ancak bunlar çok da gerçekçi değildi. O yüzden şu anda Gül'ün son sözleri üstünden aralarında büyük bir sorun olduğu üzerine yorum yapmayı aceleci buluyorum."

YÜZDE 52 BAŞKANLIĞI FRENLEDİ

Sancar, yüzde 52 oy oranının Erdoğan'a başkanlık talebini çok rahat savunmasına imkan vermeyerek bir fren yarattığını belirterek esas muhalefetin HDP olacağını söyledi.

"Erdoğan başkanlık talebini bir kenara bırakmayacak. Ama yüzde 52 oy, bu hedefine fren görevi gördü.

"Karşısına nasıl bir siyasal muhalefet çıkacağı da neler yağacağını belirleyecek. CHP ve MHP'nin kendisi açısından herhangi bir etkisi olmadığını kendisini sınırlama  ve dengeleme işlevi görmediğini bu seçimler bir kez daha tescilledi.

"Daha demokratik, çoğulcu, özgürlükçü bir muhalefet cephesinin HDP etrafından kurulması umutları bu seçimle ciddi bir biçimde ortaya çıktı. HDP'nin bu şansı dinamik bir demokratik siyaset yönünde değerlendirmesi halinde önümüzdeki dönemde Erdoğan'ın da özellikle antidemokratik tutum ve davranışları ile tek adam yönetimi heveslerini sınırlama ihtimali daha fazla olacak."