MHP Isparta Milletvekili Nuri Okutan, ‘başkanlık sistemi’ne ilişkin konuştu. Okutan, “Bize göre bu yeni sistemin adı parti devletidir ve nihayetinde seçilmiş diktatörlüktür” dedi .


Son olarak MHP’li Atilla Kaya anayasa değişikliği oylamasında ‘Hayır’ oyu vereceğini açıklayıp genel başkan yardımcılığından istifa etmişti.


Cumhuriyet’te yer alan habere göre Nuri Okutan, milletvekilleri için kaleme aldığı mektupta,“Önerilen sistem, tam başkanlık sistemine bile rahmet okutan, kuvvetler birliği sistemidir. Yani bütün yetkilerin tek elde toplandığı bir dikta rejimidir” ifadelerini kullandı.


"YENİ SİSTEMİN ADI SEÇİLMİŞ DİKTATÖRLÜK"


Cumhurbaşkanının bu sistemle bütün yetkileri kendinde toplayacağını belirten Okutan şu görüşmeri savundu: “Partili cumhurbaşkanlığı, partinin askeri, partinin polisi, partinin hakimi, partinin savcısı, partinin memuru velhasıl partinin devleti sonucunu doğuracağından, memleket ayrışmaya gidecektir. Böyle bir kutuplaşma ve ayrışma doğal olarak birlik ve beraberliği zedeleyecek, zihinsel olarak bölünmeye ve parçalanmaya hizmet edecektir. Birlikteliğimiz zarar görecektir. Bize göre bu yeni sistemin ardı parti devletidir ve nihayetinde seçilmiş diktatörlüktür.”


"CUMHURBAŞKANLIĞININ YETKİLERİ AZALTILMALI"


1982 anayasasını düzeltmenin yolunun başkanlık veya partili cumhurbaşkanlığı sisteminden geçmediğini belirten MHP’li vekil şöyle devam etti: “Bu iki yol da Türkiye’yi seçilmiş diktatörlüğe ve çöküşe götürür. Çözüm, 1982 Anayasasının cumhurbaşkanına verdiği yetkilerin azaltılmasından geçmektedir. Bugün Türkiye’de öncelikle yapılması gereken, cumhurbaşkanlığı makamının yürütmeye ve icraya ilişkin yetkilerini sınırlandırmak, cumhurbaşkanını devletin birlik ve beraberliğini artırıcı, koordineyi sağalayıcı ve daha çok temsil görevlerini yapan bir konumda, cumhurun reisi konumunda tutmaktır. Dolayısıyla başbakanlığın yetkileri artırılmalı, icrai bir sorumluluğu bulunmayan cumhurbaşkanlığının yetkileri ise azaltılmalıdır.” 


Türkiye’nin cumhurbaşkanının değil, başbakanın güçlendirilmesine ihtiyacı olduğunu belirten Okutan, “Ülkemizin ihtiyacı ‘güçlendirilmiş başbakanlık’ sistemidir. Yani parlamenter sistemin güçlendirilmesidir” dedi.