Muğla'nın Fethiye ilçesinde billboardlara astığı Türkçe ve Kürtçe Kurban Bayramı mesajı sonrası ihraç istemiyle disiplin kuruluna sevk edilen MHP'li Belediye Başkanı Behçet Saatcı, "Anaların ağlamamasından daha büyük ne olabilir? Silahlar susmalı ve sorun siyaset tarafından çözülmeli" dedi.

Radikal gazetesinden Oral Çalışlar'a konuşan Saatcı, 3 dönem belediye başkanı olduğunu belirterek, “İyi işler yapıyoruz ki bu halk da bize destek veriyor” dedi. İşte Çalışların o yazı-röportajı:

MHP'Lİ BAŞKAN: QURBAN BAYRAMINIZ PİROZ BE...

Fethiye’de, hakkında ihraç istemiyle MHP Disiplin Kurulu’na verildiği söylenen Behçet Saatcı’yla birlikteyiz. Fethiye’nin üç dönem seçim kazanan MHP’li Belediye Başkanı Saatcı, açıksözlü, dikbaşlı ve heyecanlı bir siyasetçi. Ülkücü gelenekten geliyor, kendine güvenli konuşuyor.

1999 yılında ilk seçimi yüzde 35 oyla kazanmış. 2004 ve 2009 seçimlerinde oyunu yüzde 42’ye yükseltmiş. Başarılı bir başkan. Yaptığı işlerle haklı olarak övünüyor: “İyi işler yapıyoruz ki bu halk da bize destek veriyor” diyerek, arkasındaki toplumsal ilgiye dikkat çekiyor.

MHP’nin yönetiminin, Kürtçe-Türkçe Kurban Bayramı afişi nedeniyle açtığı soruşturmaya, Devlet Bahçeli’nin “Gereken yapılacaktır” diyen kesin açıklamasına şaşırmış gibi görünüyor. “Umarız mesajımız doğru anlaşılır da yanlış bir karara varılmaz” diyor.

Afişi, kendisi dahil 16 belediye meclisi üyesi ve yardımcılarıyla birlikte hazırlamışlar. Zaten, afişlerin altında, 16 imza da yer alıyor. İçlerinde değişik partilerden üyelerin bulunduğunu da sözlerine ekliyor.

Afiş nedeniyle MHP yönetiminin gösterdiği tepkinin bir ‘arka plan’ı olduğuna dikkat çekiyor: Geçen yıl AK Parti’nin yerel seçimleri öne alan kanun tasarısının MHP yönetimince desteklenmesi sırasında gösterdiği tepki, yönetimin öfkesini çekmiş. O tasarı için MHP milletvekillerine mektup göndermiş, “AK Parti’nin peşine takılıyorsunuz” eleştirisi yapmış.

Gezi olayları sırasında yaptığı açıklamanın da Bahçeli’yi kızdırmış olabileceğini düşünüyor. ‘Gezi’nin başlangıcında, marjinal gurupların dışındaki kitlenin temel taleplerini desteklediğini belirten bir basın açıklaması yaptığını belirtiyor.

Ardından, geçen Ramazan Bayramı’nda, Bahçeli’den randevu istemiş ama bir cevap bile alamamış. “Ben 40 yıllık ülkücüyüm, veremeyeceğim hiçbir hesabım yoktur, asıl dün yaptıklarının hesabını veremeyenler düşünsün” diyerek, bir anlamda, ‘artık iplerin kopmakta olduğunun’ işaretini veriyor.

KADİR İNANIR: KUTLARIM BAŞKAN

“Oral Bey bu ülkede Kürt yoktur diyebilir miyiz?”le başlıyor ve şöyle devam ediyor: “Benim oğlum da yakında askere gidecek. Silahların susması hayati önemde. Bugüne kadar neredeyse bir seneye yakın zamandır, çocuklarımız ölmüyor. Tabii karşılığında ne verildi bilmiyorum ama gençlerimizin ölmemesi, ocakların sönmemesi, anaların ağlamamasından daha büyük ne olabilir? Silahlar susmalı ve sorun siyaset tarafından çözülmeli... Bizim çıkışımızda, çözüm sürecine ve demokrasi paketine destek vermek de var...”

Tabii, ‘Tek Millet, Tek Vatan, Tek Dil, Tek Bayrak, Tek Devlet’ vurgusunu da hatırlatarak, parti çizgisine aykırı bir çıkış yapmadığını da dile getiriyor.

Saatcı, daha önce de billboard’larının ses getirdiğini ifade ediyor: “Ama bu kez beklemediğimiz bir tepki (olumlu ya da olumsuz) gördük, bunu beklemiyorduk.”

Çok sayıda destek mesajı aldığını saklamıyor. Onu sevindiren mesajlardan birisi, yakın zamanda tanıştığı sinema oyuncusu ve âkil insan Kadir İnanır’dan gelen mesaj: “Kutlarım seni büyük başkan” demiş mesajında İnanır.

Yeniden Kürt sorununa dönüyor, “Ortak dilimiz, farklı kültürlerimiz var” sözleriyle afişin amacını açıklamaya çalışıyor.

Yurttaşların tepkisini sorduğumda, “İlk başlarda pek anlamadılar. Başkan ne demek istiyor dediler. Sonra destek veren bir tutum içine girdiler” diyor.

Afişlere en ilginç tepki ise bir Karadenizliden gelmiş: “Hemşerim ben Lazım, anlamadığım bir dilde yazmışsınız afişi...” Anlatırken gülüyor.

Peki ne yapacak bundan sonra? “Önce tabii ki parti yönetiminin yanlış bir karar vermemesi için kendimizi savunacağız...” diyor ve ekliyor:

“Bu arada 11 belediye meclisi üyesiyle toplantı yaptık. 6’ya 5 oyla ne yapacağımızı kararlaştırmayı bayram sonrasına ertelemeye karar verdik.”

Benim görebildiğim kadarıyla, MHP, Başkan Saatcı’yı gözden çıkarmış. Tabii, bu, aynı zamanda MHP’nin Fethiye’deki şansını yok denecek noktaya götürecek gibi, tablo öyle görünüyor.

Başkan Behçet Saatcı ne yapar? Bana öyle geliyor ki, büyük partilerden birisi ona teklif yapabilir. Seçimi başka bir partiyle kazanarak, yeniden 4. kez belediye başkanı olması mümkün.

Fethiye, yerel seçimlerde ilginç karşılaşmalara tanık olacak...