Başbakan Ahmet Davutoğlu, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile Meclis'te bir araya geldi.

Bahçeli'nin Meclis'teki makamında gerçekleşen görüşme, saat 14.00'de başladı 1 saat 40 dakika sürdü.

Davutoğlu’na Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik ile AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı eşlik etti.

Bahçeli’ye ise MHP Genel Başkan yardımcıları Semih Yalçın ve Oktay Öztürk, MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman ile MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural eşlik etti.

BAŞKANLIK SİSTEMİNDEN YANA DEĞİLİZ

MHP'li Oktay Öztürk yaptığı açıklamada, “Her konuyu tartışırız ama başkanlık sisteminden yana olmadığımızı ifade ettik” dedi.

Öztürk’ün açıklaması şöyle:

“Anayasa ve Avrupa Birliği reformları konuşuldu. 2011 yılından itibaren MHP'nin de öncülüğünü yaptığı Anayasa Uzlaşma Komisyonu kurulmuştu. Bu komisyon çalışmaları neticesinde 60 madde üzerinde anlaşma sağlanmıştı. Bizim teklifimiz süreç devam ediyormuşçasına Anayasa'da değişiklik süreci başlatılmalı.

"Sayın Başbakan tarafından da bu kabul gördü. 21.yy'da Türk milletinin önünde engel teşkil edebilecek maddelerden Anayasa'nın arınması gerekiyor. En önemlisi de sivil inisiyatifin mührünü taşıyan bir Anayasa'nın olması gerekiyor. Bu konuda hemfikir olduğumuz ortaya çıktı.

"Bununla birlikte tabii Anayasa değişikliği ele alınınca iç tüzükle ilgili değişiklikler de gündeme geldi. Biz MHP olarak, 93 yıllık bir parlamenter tecrübemiz var. Aksayan tarafları var ise gözden geçirilmeli, yolumuza böyle devam etmeliyiz. Sayın Başbakan bu noktada ‘hayır parlamenter sistem olmaz’ gibi bir şey söylemedi ama Başkanlık sisteminin de tartışılması gerektiğini söyledi.

"Parlamenter sistemin artık ihtiyaca cevap vermediğini bunun yerine Başkanlık sistemini önerdiklerini söyledi. Biz her konuyu tartışmaya açık olduğumuzu ifade ettik. Ama başkanlık sistemini zinhar kabul etmeyeceğimizi de söyledik. Her konuyu tartışırız ama başkanlık sisteminden yana olmadığımızı ifade ettik.”

Davutoğlu'nun görüşme çağrısına, CHP, MHP ve HDP'den olumlu yanıt gelmişti. Ancak Davutoğlu daha sonra HDP'nin açıklamalarını gerekçe göstererek HDP randevusunu iptal edilmişti.

Geçen çarşamba da Başbakan Davutoğlu, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmüştü. İkili adına yapılan açıklamada yeni anayasanın 12 Eylül’ün izlerinden arındırılması gerektiğinde mutabık olunduğu ifade edilmişti.(Bianet)