Türkiye, tarihinin en büyük yolsuzluk skandalı ile çalkalanırken, 3,5 saat süren MGK toplantısında Suriye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerindeki gelişmelerin değerlendirildiği öğrenildi.

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığında gerçekleşti. Yolsuzluk ve rüşvet operasyonları ile yaşanan kriz ortamında yapılan toplantı, kabine değişikliğinden sonrasına denk geldi.  Çankaya Köşkü'nde yapılan toplantıya İçişleri Bakanlığı görevine getirilen Başkanlık Müsteşarı Efkan Ala ve Başbakan Yardımcılığı görevine getirilen Emrullah İşler de ilk kez katıldı.

Toplantı ardından yapılan açıklamada şöyle denildi: "Suriye'deki gelişmeler; insani boyutu, bölgesel güvenlik ve Türkiye'nin güvenliğine yönelik etkinleri dahil olmak üzere, kapsamlı bir biçimde ele alınmış, ülkede ihtilafın halkın meşru talep ve beklentileri doğrultusunda sona erdirilmesine yönelik yürütülen çabalarda gelinen aşama müzakere edilmiştir. Ayrıca, ülkemize sığınan Suriyelilerin durumu gözden geçirilmiştir.

Toplantıda son olarak; Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerindeki gelişmelerin yanı sıra, Irak'la siyasi ve ekonomik ilişkilerimiz görüşülmüş, bu ülkedeki güvenlik ve istikrar durumu değerlendirilmiştir."