Metropoll Araştırma şirketinin başkanı Özer Sencar, 1 Kasım seçimlerinde yine benzer bir koalisyon tablosunun ortaya çıkacağını, hükümet kurulamayacağı için ülkenin yeni bir seçime daha gideceğini savundu.

Birgün gazetesinden Sebahat Karakoyun’a konuşan Özer Sencar, “AKP’nin oyları milim oynamıyor. Çatışma süreci AKP ve MHP’ye puan getirmedi, HDP’ye oy kazandırdı” dedi.

Sencar, “Bu pazar seçim olsa alınan oylarla HDP parlamentoda elde ettiği milletvekili sayısına göre üçüncü olur. Ama oy sıralamasında yine dördüncü parti görünüyor” diye konuştu.

MHP ve AKP’nin oyunun etkilenmediğine hatta AKP’nin oyunun bu süreçte bir milim kıpırdamadığını ifade eden Sencar, “Haziran araştırmamızda AKP’nin oyu 41,7 idi. Ağustos’un ortasında yaptık, yine 41,7. Yaşanan terör olayları, güvenlik güçlerinin müdahaleleriyle meydana gelen olaylar, ölümler, şehitler AKP ve MHP’ye puan getirmedi. Ama HDP’nin Kürt seçmen üzerinde oyunu artırdı” dedi.

Sencar tahminlerle ilgili özetle şunları söyledi:

“Yaklaşık olarak 1,5 puanlık bir CHP kitlesinin oyu HDP’ye gitti. Bunun yarım puanı ya da bir puanı geri gelebilir. Ancak Ağustos ayında yapılan araştırmada bu yönde bir veri yok henüz. 1 Kasım’da ‘nasıl olsa HDP barajı aşıyor’ düşüncesiyle partilerine dönebilirler. Ama asıl MHP’den CHP’ye kayış olabilir.”

“MHP ve Bahçeli’nin itibarında ciddi düşüş var. Burada kuşkusuz 7 Haziran seçimlerinin hemen ardından geliştirdiği tutumun önemi var. Bu süreçte CHP’nin bir oy çekim kapasitesine sahip olduğunu gördük.”

“Erdoğan ve Davutoğlu’nun durumlarında bir değişiklik yok. Bahçeli ve Demirtaş’ta ise itibar kaybı görülüyor. Bahçeli’nin görev yapış tarzını onaylayanların oranı Haziran’da yaptığımız araştırmada yüzde 22,9 iken, ağustos ayında 17’ye gerilediğini görüyoruz. Demirtaş için ise aynı dönemde yüzde 25,8’den 21,8’e gerileme var. Tek artış Kemal Kılıçdaroğlu’nda. Aynı dönemde oy oranını yüzde 29’dan yüzde 31,2’ye yükselttiği görülüyor.”

“Ağustos ayı araştırmamıza göre herhangi bir parti tek başına iktidar olamıyor. 1 Kasım’da halk 7 Haziran’da söylediğini bir daha söyleyecek. Ancak ben yine koalisyon kurulamayacağı kanaatindeyim. Yakın gelecekte bir yıl içinde bir seçimin daha olacağını düşünüyorum.”