1 Kasım erken seçimlerine kısa bir süre kala anket şirketleri araştırma sonuçlarını yayımlamaya devam ediyor. Metropoll Araştırma Şirketi'nin kamuoyuyla paylaştığı son seçim anketinden AK Parti ve CHP oylarının yükseldiği görülüyor.

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; MetroPOLL'ün, Prof. Dr. Özer Sencar başkanlığında yaptığı Türkiye'nin Nabzı Ekim 2015 araştırması da çok farklı bir tablo sunmadı. 28 ilde 2526 kişi ile yapılan araştırma, 4-5 Ekim tarihleri arasında, yani Ankara Katliamı yaşanmadan hemen önce tamamlandı.

Araştırmanın Eylül ayında yapılan versiyonuna kıyasla, partilerin alacağı oylarda dikkate değer bir değişim görünmüyor.


Araştırmada bu tablonun nedenleri şöyle sıralanıyor:

- Ülke genelinde yaşanan gelişmeler seçmenlerin oy tercihlerinde az da olsa değişikliğe neden olsa da 7 Haziran seçim sonuçlarına kıyasla anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir.

- 7 Haziran seçimlerinden sonra koalisyon görüşmeleri olumsuz sonuçlanmasına rağmen seçmenler siyasi partilerden "koalisyon kurma" taleplerini yinelemektedir.

- Partiler arası oy geçişkenliğinin anlamlı seviyede olmadığı Ekim ayı bulgularına göreAk Parti'nin artan seviyesinin kaynağının özellikle 7 Haziran'da sandığa gitmemiş küskün AK Partili seçmen olduğu görülmektedir.

- CHP Eylül ayında koalisyon görüşmelerindeki tavrı vesilesiyle yüzde 27,3 seviyesine çıkarmış olduğu oy oranını muhafaza edememiş görünmektedir. CHP'de gözlenen 1,3 puanlık yükselişin de ana kaynağının 7 Haziran'da sandığa gitmemiş fakat yerel seçimlerde CHP'ye oy vermiş seçmen olduğu tespit edilmiştir.

- MHP, Eylül ayında 1 puanlık bir destek kaybı yaşamış olsa da Ekim ayında 7 Haziran'da almış olduğu oy oranını muhafaza ettiği tespit edilmiştir.

- Benzer şekilde, HDP de 7 Haziran'da almış olduğu yüzde 13 oy seviyesini koruyor görünmektedir.

- Bu oy dağılımına göre partilerin çıkarması muhtemel milletvekili sayılarını ise MetroPOLL şöyle hesapladı: AK Parti 261, CHP 135, MHP 77, HDP 77.